În cazul a şase din 10 angajaţi sănătatea mintală are un impact major asupra concentrării la locul de muncă, susţin reprezentanţii  Institutului de Psihiatrie Socola, cu prilejul Zilei mondiale a sănătăţii mintale.

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, Gabriel Oprişanu, a declarat că anul acesta campania organizată cu prilejul Zilei mondiale a sănătăţii mintale are ca temă „Sănătatea mintală la locul de muncă” şi propune promovarea sănătăţii mintale atât la nivelul angajatorilor, cât şi la nivelul angajaţilor.

Ziua mondială a sănătăţii mintale, a precizat acesta, a fost stabilită în 1992, de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare în privinţa sănătăţii mintale.

Specialiştii din cadrul institutului au prezentat un studiu realizat de Silver Ribbon Singapore, conform căruia 6 din 10 angajaţi care spun că suferă de depresie ascund, de fapt, condiţiile improprii de la locul de muncă. Motivele principale sunt: teama de a rămâne fără loc de muncă (23,4%) şi sentimentul că nu vor fi înţeleşi de către angajatori (12,8%).

Conform statisticilor Federaţiei Mondiale pentru Sănătate Mintală, prezentate de cei de la Institutul de Psihiatrie Socola, 10% din totalul populaţiei angajate a lipsit de la serviciu din cauza depresiei, 50% dintre cei care suferă de depresie nu urmează niciun tratament, iar numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut cu 18% între 2005 şi 2015.

Specialiştii din domeniu estimează că, în acest moment, 300 de milioane de oameni suferă de depresie (circa 4,4% din totalul populaţiei), iar impactul economic global al pierderilor cauzate de bolile mintale va fi de 16,3 trilioane de dolari între 2011 şi 2030, conform World Economic Forum/Harvard School of Public Health.

S-a calculat că un dolar investit în tratarea depresiei şi anxietăţii poate produce 4 dolari, prin îmbunătăţirea stării de sănătate şi abilităţii de a munci a angajaţilor. De asemenea, în Marea Britanie, în fiecare an se pierd 70 de milioane de zile de muncă din cauza problemelor de sănătate mintală ale angajaţilor.

„Tulburările psihice netratate ale angajaţilor, dar şi ale membrilor familiilor acestora, conduc la diminuarea productivităţii muncii, la creşterea accidentelor la locul de muncă, dar şi la creşterea cheltuielilor pentru sănătate. În ceea ce ne priveşte, noi asigurăm toate condiţiile necesare pentru ca angajaţii care prezintă simptomele unei boli mintale să beneficieze de servicii medicale de calitate şi de acces la tratamente”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola’ Iaşi.

Specialiştii ieşeni susţin că atât depresia, cât şi anxietatea, două din bolile des întâlnite în cazul angajaţilor, au manifestări specifice, fapt care permite identificarea şi tratarea lor. „Simptomele anxietăţii: nelinişte, atacuri de panică însoţite de manifestări somatice precum tremur, greaţă, palpitaţii, transpiraţie. În cazul anxietăţii generalizate, se manifestă o grijă permanentă faţă de evenimentele din viaţa de zi cu zi, fără motive evidente de preocupare. Persoanele cu anxietate generalizată simt şi stări de oboseală, insomnie sau oboseală la trezirea din somn, nelinişte, irascibilitate, iritabilitate, probleme de concentrare şi memorie, dureri generalizate, încordare musculară. Simptomele depresiei: dispoziţie tristă, stimă de sine scăzută, lipsa interesului pentru activităţile care până atunci produceau plăcere, anxietate accentuată, tulburări de somn, scăderea sau creşterea bruscă a poftei de mâncare, plâns facil, lipsa comunicării, stare de izolare socială. Este foarte important ca de la primele simptome de depresie sau anxietate să ne adresăm medicului specialist, care va recomanda, în funcţie de simptomatologie, medicaţie şi/sau psihoterapie individuală”, a declarat dr. Raluca Prepeliţă, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

La rândul său, Dan Lupu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola’ Iaşi, a arătat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidităţii în rândul europenilor. „Cauza principală a apariţiei bolilor psihice în rândul angajaţilor o constituie stresul la locul de muncă, care poate apărea sub forma stresului ocupaţional sau a şomajului. În ceea ce priveşte stresul ocupaţional, acesta apare ca urmare a suprasolicitării, a nerecunoaşterii activităţii desfăşurate sau a lipsei de apreciere pentru munca desfăşurată din partea colegilor sau a superiorilor, dar şi ca urmare a lipsei de informare şi a lipsei unui control la locul de muncă”, a declarat dr. Dan Lupu.

El a precizat că la fel de importantă în apariţia depresiei sau a anxietăţii este şi nesiguranţa locului de muncă sau, mai bine zis, persistenţa ideii că angajatul poate intra oricând în şomaj. Toate aceste situaţii au şi soluţii, susţin specialiştii. Potrivit acestora, prima dintre ele este prevenirea apariţiei lor, iar cea de-a doua, care ţine de situaţii deosebite, presupune intervenţia medicului de medicina muncii. Capacitatea de recunoaştere a problemelor este foarte importantă, deoarece apar atât simptome somatice, cât şi în plan cognitiv, emoţional sau modificări în comportamentul de ansamblu al individului, precum retragere, nelinişte, creşterea consumului de tutun, incapacitate de relaxare, scăderea eficienţei la locul de muncă. Tot la acest capitol al prevenirii, foarte importantă este crearea unui echilibru între sarcinile de lucru al angajatului şi aptitudinile sale profesionale. În situaţii deosebite se impune intervenţia medicului de medicina muncii, care va decide conduita care trebuie urmată în funcţie de fiecare situaţie în parte. AGERPRES