Incidenţa cazurilor de tulburări mentale şi de comportament, precum şi a celor de diabet zaharat, a crescut anul trecut peste media naţională în rândul locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud, în cazul problemelor mentale acest indicator fiind chiar dublu, potrivit datelor prezentate joi, în şedinţa Colegiului Prefectural, de către şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Anca Andriţoiu.

Raportul privind starea de sănătate a populaţiei judeţului menţionează 2.408 cazuri noi de tulburări mentale şi de comportament în anul 2023, ajungându-se la o incidenţă de 743 de cazuri la suta de mii de locuitori.

În ceea ce priveşte diabetul zaharat, cazurile noi au fost în număr de 1.842, iar incidenţa a crescut la aproape 570 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Directoarea DSP Bistriţa-Năsăud a menţionat că s-a înregistrat şi o creştere a numărului de cazuri noi de cancer, faţă de anii 2021 şi 2022, cu 1.192 de pacienţi diagnosticaţi în anul 2023, dar incidenţa rămâne sub media naţională.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel colorectal, de sân, bronhopulmonar, de col uterin şi de prostată.

Principalele boli, ca incidenţă, au fost cele ale aparatului respirator, ale sistemului osteo-articular, ale aparatului genito-urinar şi cele endocrine de nutriţie şi metabolism.

Bolile cronice de care suferă bistriţenii, după prevalenţă, sunt hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, diabetul zaharat, bolile respiratorii cronice şi tulburările mentale.

Cele mai multe decese au fost cauzate, în anul precedent, de bolile aparatului circulator, tumorile maligne, bolile aparatului respirator, accidentele şi bolile aparatului digestiv.

În judeţ funcţionează 128 de cabinete ale medicilor de familie şi alte cinci puncte de lucru, la care se adaugă cinci centre de permanenţă – două în mediul urban şi trei în rural, la acestea din urmă apelând, anul trecut, aproape 15.500 de pacienţi, în creştere cu 20% raportat la anul 2022. AGERPRES