Premierul Mihai Tudose i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, ca în două săptămâni să pregătească „un proiect închegat” pentru „reducerea birocraţiei” în domeniul sănătăţii.

„E în public un caz, care în fapt nu face altceva decât să atragă atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extreme (…) şi în cadrul Ministerului Sănătăţii (…) şi mai ales că cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. 400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist (…) Nu sunt sportivi de performanţă cei aflaţi în situaţia aceasta. Şi vă rog frumos cât de curând – hai să spunem două săptămâni – şi un proiect pe care să ni-l prezentaţi, închegat, de reducere a birocraţiei în acest sens. Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav„, i-a transmis Tudose lui Bodog la începutul şedinţei de Guvern de joi.

De asemenea, şeful Executivului a spus ironic: „Este tot caz medical cred. Ce se întâmplă acum pe anumite zone în Ministerul Sănătăţii, cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din Ministerul Sănătăţii – psihiatrie, chestii de genul ăsta”.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că a luat măsuri pentru rezolvarea cazului amintit de către şeful Executivului. „În ceea ce priveşte cazul pe care l-aţi semnalat dumneavoastră şi pe care l-am văzut şi eu, am luat legătura cu mama copilului în această dimineaţă, situaţia este rezolvată şi împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări vom lua măsuri să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, a spus Bodog.

În schimb, premierul Tudose i-a spus ministrului Sănătăţii că trebuie să rezolve „sistemul”, nu „cazuri punctuale”. „Haideţi să nu rezolvăm cazuri punctuale, hai să rezolvăm sistemul. Sistemul e defect, rău, şi de 27 de ani eu înţeleg că toată lumea şi-a demonstrat capacitatea de a-l complica şi mai tare. Haideţi să-l facem un pic mai simplu, dacă se poate”, i-a mai spus Tudose lui Bodog.

Cei doi oficiali nu au precizat la ce caz medical se referă, însă recent în spaţiul public a fost prezentat cazul prezentatoarei TV Magda Vasiliu Stoian, al cărei fiu urmează un tratament în străinătate şi care s-a confruntat cu birocraţia din sistemul medical românesc. AGERPRES