Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, arată, într-un mesaj transmis de Ziua Pompierilor, că va susţine întotdeauna oamenii profesionişti, care sunt dedicaţi meseriei lor în serviciul cetăţenilor, afirmând că este momentul ca ”administraţia românească să evolueze şi să iasă din amorţeală”.

„Ziua Pompierilor din România este unul dintre momentele aniversare care marchează parcursul istoric al unei instituţii aflate permanent în slujba cetăţeanului, iar 13 septembrie 1848 este simbolul contribuţiei pompierilor militari la consolidarea statului naţional şi unitar român. (…) Rememorăm astăzi sacrificiul înaintaşilor noştri, celebrăm istoria, gloria şi tradiţia militară a acestei arme. În egală măsură, gândurile noastre se îndreaptă şi către pompierii, medicii şi paramedicii SMURD căzuţi la datorie, în misiuni, pentru salvarea vieţii celor în slujba cărora s-au pus. Pentru curajul şi spiritul lor de sacrificiu, cu toţii le suntem recunoscători! Am tot respectul pentru munca dumneavoastră şi vă asigur că voi susţine întotdeauna oamenii profesionişti, dedicaţi meseriei lor în serviciul cetăţenilor. Cu ocazia Zilei Pompierilor din România vă felicit şi vă urez succes în misiunile viitoare”, a spus Tudorache, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ministerului.

El a subliniat că este momentul ca administraţia să evolueze şi să iasă din „amorţeală”, punctând că procesul de eficientizare a activităţii instituţiilor statului în raport cu cetăţenii a vizat cu prioritate structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„(…) Cred că este momentul ca administraţia românească să evolueze, să iasă din amorţeala în care s-a complăcut în ultimele decenii. Reforma instituţională prin care trece în acest moment România este unul dintre angajamentele pe care Guvernul din care fac parte şi le-a asumat. Acest proces de eficientizare a activităţii instituţiilor statului în raport cu cetăţenii a vizat cu prioritate structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Vorbim despre un pachet de iniţiative legislative, dar şi de elaborare a unor documente strategice pe termen lung, aşa cum este Strategia de consolidare şi dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016 – 2025”, a precizat Tudorache.

De asemenea, ministrul aminteşte că pentru structurile de urgenţă au fost achiziţionate, în ultima perioadă, echipamente moderne de protecţie a personalului şi autospeciale, toate acestea fiind mijloace tehnice absolut necesare intervenţiilor cotidiene.

„Nimeni nu îşi doreşte să fim în situaţia de a proba în realitate capacităţile în astfel de situaţii, însă, aşa cum am anunţat deja, avem nevoie de exerciţii şi de simulări pentru a şti unde ne aflăm în acest moment şi ce mai avem de corectat pe parcurs”, mai arată ministrul. AGERPRES