lucan mihai.jpgLa împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că este bucuros că a realizat ceva important, că lasă ceva în urmă, fiind mulţumit că prin transplant se pot salva vieţi.

„Am început în februarie 1980, după ce o echipă de doi medici – eu şi prof.dr. Anghel Popescu, şeful Terapiei Intensive din acea vreme – am fost trimişi să învăţăm să facem transplant în Cuba, ţară care avea o experienţă prodigioasă în acest domeniu, cu medici bine pregătiţi în domeniul transplantului, cu o mare experienţă. Castro exporta atunci revoluţie şi medicină. Ne-am întors în ţară şi am realizat primul transplant renal la Spitalul Fundeni, în echipa alcătuită din prof. dr. Eugen Proca, eu şi prof. dr. Anghel Popescu”, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Mihai Lucan. Acesta a menţionat că înainte de acel moment existaseră mai multe încercări, dar fără reuşită.

„Acum, la treizeci de ani, am o tristeţe, dar sunt şi bucuros că am realizat ceva, că las ceva în urmă. Oamenii au înţeles ce înseamnă transplantul, că este o intervenţie care salvează vieţi şi le redă oamenilor posibilitatea unei vieţi normale. S-a înţeles ce înseamnă moarte cerebrală”, a subliniat prof. dr. Lucan. Specialistul a adăugat că atunci, la început, din păcate, nu s-a realizat un program naţional de transplant.

„La Cluj, după 1989, am realizat primul program real, cu ajutorul Papei Ioan Paul al II-lea, care s-a implicat direct şi până în 1997, trimitea periodic medicamente cu avionul pentru bolnavii transplantaţi, pentru că Ministerul Sănătăţii nu acorda acest tratament gratuit”, a spus profesorul Lucan. El a adăugat că un alt moment important a fost organizarea Agenţiei Naţionale pentru Transplant, care a permis cooperarea europeană în domeniu.


”Din păcate, anul trecut a venit un ministru care a dorit s-o distrugă, acuzând directorul ei de trafic de ovule, deşi nu s-a dovedit nimic de către organele abilitate. Acum nimeni nu vrea să se mai ocupe de această activitate. Anul trecut a fost activitatea cea mai eficientă a Agenţiei. La Cluj am efectuat 100 de transplanturi, dintre care 80% cu donator aflat în moarte cerebrală. Îi port o deosebită recunoştinţă profesorului Eugen Proca, al cărui elev am fost şi care mi-a insuflat şi o mare voinţă de face acest lucru”, a spus prof. dr Mihai Lucan.

În aprilie 2000 a fost efectuat primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului, de către prof. dr. Irinel Popescu, la Spitalul Fundeni, iar în octombrie 2000 – primul transplant de ficat de la donator în viaţă, de către aceeaşi echipă (transplant de la mamă la fiică). În 1999 a fost efectuat primul transplant cardiac,de către dr. Şerban Brădişteanu, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, urmat la foarte scurt timp de cel de-al doilea, efectuat la Centrul de Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Mureş, de către prof. dr. Radu Deac. În anul 2001, prof. dr. Margit Şerban a efectuat, în centrul universitar Timişoara, primul transplant medular, urmat, la scurt timp, de o intervenţie efectuată de echipa Spitalului Fundeni (prof. dr. Dan Coliţă, prof. dr. Constantin Arion).

În 2003, echipa de la Spitalul Judeţean Constanţa (prof. dr. Vasile Sârbu, dr. Simona Dima) a efectuat primul autotransplant de insule pancreatice, în 2004 – la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj-Napoca, prof. dr. Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi şi pancreas, iar în 2005, la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu şi dr. Simona Dima au efectuat primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză şi diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat şi insule pancreatice.

Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima dată în anul 2004, pentru o afecţiune a miocardului (prof. dr. Ştefan Drăgulescu, prof. dr. Virgil Păunescu – la Institutul de Cardiologie din Timişoara), şi în anul 2005 – pentru o afecţiune a ficatului (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima – la Institutul Clinic Fundeni). În tot acest timp, atât legislaţia, cât şi cadrul organizatoric au cunoscut îmbunătăţiri permanente. Din anul 2006, funcţionează o nouă lege a transplantului de organe şi ţesuturi (Titlul VI din Legea 95/2006), actualizată şi completată, în special în partea care priveşte celulele şi ţesuturile. Ca rezultat al activităţii de transplant, în prezent în România s-au efectuat peste 1.000 de transplanturi renale (în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea), peste 100 de transplanturi hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplanturi cardiace, etc.


Realizările din domeniul transplantului au primit o importantă recunoaştere la nivel naţional în anul 2000, când preşedintele Emil Constantinescu a atribuit înalte distincţii ale României mai multor medici – prof. dr. Eugen Proca, prof. dr. Irinel Popescu, dr. Şerban Brădişteanu, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Mihai Lucan, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Dan Tulbure, prof. dr. Petru Drăgan şi prof. dr. Vladimir Beliş.AGERPRES