ESENȚIALUL ÎN MEDICINA DE FAMILIE – Ediția a 3-a
Lansata la CNMF 2016, a III-a editie a lucrarii “Esentialul in Medicina de Familie” contureaza conceptul de medicina preventiva prin abordarea multidisciplinara a patologiei care sa permita prevenirea, diagnosticul precoce si tratamentul bolnavului.
Tot mai multe specialitati considera ca bolile cronice netrasmisibile nu pot fi controlate cu mijloacele de diagnostic si de tratament existente, simtind nevoia de punere a accentului pe factorii de risc care se regasesc in mare parte in stilul de viata. Tot mai mult se accepta faptul ca foarte multe boli cronice evolueaza silentios ani de zile si pot debuta direct prin complicatii.
Prin urmare, medicul de familie trebuie sa abordeze pacientul in integritatea lui, sa puna accent pe aspectele de preventie, insistand asupra modificarii stilului de viata, sa fie un fin clinician si sa valorifice semnele minore de boala sau pe cele nespecifice, pentru a putea sesiza timpuriu aparitia subclinica a bolii. Medicul de familie reprezinta placa turnanta, liantul in echipa multidisciplinara care se ocupa de prevenirea, diagnosticul precoce si tratamentul bolnavului.
Nevoile pacientului si manifestarile bolii variaza foarte mult in functie de varsta pacientului. De aceea, pentru a trata corect diferitele boli pe care le pot prezenta pacientii de diferite varste, medicul de familie trebuie sa stie care sunt nevoiele acestora, care sunt bolile mai frecvente si care sunt manifestarile lor clinice in functie de varsta pacientului.
Volumul a fost realizat sub redactia Prof. Dr. Dumitru MATEI si Prof. Dr. Adrian RESTIAN.
Prof. Dr. Dumitru Matei este şeful clinicii Pediatrie din Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București şi şef de disciplină MF, Departamentul V, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti.
Sumarul acestui volum conține capitolele:
- Introducere (Premise; Intervenţia în situaţii de urgenţă pediatrică)
- Managementul situaţiilor de urgenţă în cabinetul MF (Dotarea minimă obligatorie a cabinetului MF; Pulsoximetria; Montarea cateterului venos periferic; Spălătura gastrică)
- Urgenţe majore (Cetoacidoza diabetică la copil; Hipoglicemia la copil; Convulsiile febrile. Status epilepticus; Cefaleea; Sincopa; Coma)
- Urgenţe neonatale (Apneea la nou-născut)
- Urgenţe ale aparatului respirator (Detresa respiratorie acută; Criza de astm bronşic; Laringita edematoasă subglotică; Epiglotita acută flegmonoasă; Wheezing-ul; Aspiraţia de corpi străini)
- Urgenţe cardiovasculare (Insuficienţa cardiacă acută; Hipertensiunea arterială; Cianoza; .4. Pericardita; Sincopa de cauza cardiacă)
- Urgenţe digestive (Ingestia de corpi străini; Vărsăturile; Hemoragiile digestive la copil; Diareea acută)
- Hematologie (Anemia acută la copil)
- ORL (Epistaxisul; Corp străin intranazal; Corp străin auricular)
- Oftalmologie (Ochiul roşu; Traumatismul ocular; Corp străin ocular)
- Reno-urinar (Pielonefrita acută la copil)
- Genital (Sarcina cu risc; Sarcina extrauterină; Travaliul; Hematocolposul; HTA gestaţională; Torsiunea de testicul)
- Psihiatrie (Ideația suicidară; Tulburările anxios-depresive)
- Boli infecţioase (Febra la sugar şi copilul mic; Meningococemia)
- Traumatologie-ortopedie (Copilul abuzat; Traumatismele cranio-cerebrale; Entorse, luxaţii, fracturi)
- Serviciile de urgenţă în România
Sumarul acestui volum conține capitolele:
PARTEA I. PATOLOGIA PEDIATRICĂ ÎN CABINETUL MF
- INTRODUCERE
- Managementul situaţiilor de urgenţă în cabinetul MF (Medicația din cabinet; Administrarea medicamentelor; Administrarea medicamentelor pe cale orală; Administrarea medicamentelor parenteral; Administrarea medicamentelor pe cale inhalatorie; Administrarea medicamentelor pe tegumente și mucoase; Automedicaţia – repere în practica zilnică; Tratamentul antibiotic la îndemâna medicului de familie; Interacțiuni terapeutice; Pansamentele)
- Urgențe majore în pediatrie (Resuscitarea cardio-pulmonară la copii; Șocul anafilactic; Sindromul septic; Sindromul de deshidratare acută; Diagnosticul și tratamentul intoxicațiilor acute la copil)
- Urgenţe neonatale (Icterul nou-născutului și sugarului)
- Urgențe chirurgicale (Abdomenul acut – Abordare în cabinetul MF; Invaginația; Arsurile și plăgile)
- Patologie respiratorie (Bronșiolita)
- Patologie digestivă (Constipația și encoprezisul; Durerea abdominală recurentă; Parazitoze intestinale; Litiaza veziculară la vârsta pediatrică)
- ORL (Otalgia, Otoscopia)
- Hematologie (Limfadenopatiile la copil. Evaluare, intervenție, monitorizare; Hemoliza acută; Tulburările de hemostază)
- Dermatologie (Dermatita de contact; Dermatita de scutec)
- Urgențe în neurologia pediatrică (Deficitul motor acut complet sau parțial; Poliradiculonevrita acută și sindromul Guillain-Barré; Paralizia facială periferică; Accidentele vasculare cerebrale (AVC) nou-născut, sugar, copil)
- Patologie renală (Colica renală; Hematuria la copil; Sindromul hemolitic-uremic SHU; Glomerulonefrita poststreptococică)
- Ginecologie și endocrinologie (Tulburările ciclului menstrual; Contracepția și educația sexuală; Pubertatea; Evaluarea copilului cu tulburări de creștere staturală)
- Patologie psihiatrică (Tulburarea de somn la copil și adolescent; Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție ADHD; Tulburările din spectrul autist; Sindromul de burnout SBO)
- Boli infecțioase (Mușcătura de animal; Înțepătura de insecte)
- Vaccine advocacy (Consilierea familiei. Pacientul ezitant; Vaccinarea gravidei; Vaccinarea călătorului; Reacțiile adverse postvaccinale indezirabile RAPI)
- Ortopedie și traumatologie (Deformări ale coloanei vertebrale; Tulburări ale mersului)
- Serviciile de urgență din România – Toxapel
- Decesul (Moarte. Constatare deces; Moarte suspectă; Legislație)
- Comunicarea veștilor proaste
PARTEA A II-A. NUTRIŢIE ÎN CABINETUL MF
II.1. Alimentația prematurului
II.2. Alergia la proteinele din laptele de vacă
II.3. Intoleranța la lactoză
II.4. Boala celiacă
II.5. Suportul nutrițional în circumstanțe medicale speciale
PARTEA A III-A. ANEXE
III.1. Suportul vital de bază (SVB sau BLS)
III.2. Aspirarea de corp străin
III.3. Protocol de triaj epidemiologic în cabinet
III.4. Protocol de triaj în caz de urgențe medicale
III.5. Tehnici de administrare a medicamentelor – checklist
Ambele volume sunt realizate de un colectiv de autori coordonați de Prof. Dr. Coriolan ULMEANU.
Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu este medic primar pediatrie, doctor în științe medicale la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” București și titularul Disciplinei Pediatrie la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.