La Spitalul Monza din București, medicul ortoped Dinu Gabriel a realizat trei operații de protezare bilaterală în decurs de o săptămână.

Prima intervenție a constat în montarea a două proteze în cazul unei paciente în vârstă de 46 de ani, cu șold displazic bilateral care a însemnat inegalitate de membre, durere și dificultăți de mișcare. Operația a fost un succes și pacienta a fost mobilizată în seara operației.

”Sunt mulțumit de soluția identificată pentru această artroplastie bilaterală simultană, în aceeași procedură minim invazivă, fără sacrificiu muscular și cu pierdere sangvină redusă, a declarat medicul ortoped Dinu Gabriel.

Următoarea pacientă a fost diagnosticată cu gonartroză bilaterală și i-au fost implantate două proteze de genunchi în cadrul aceleiași intervenții. Datorită vârstei tinere a pacientei s-a optat pentru o proteză care să îi permită un grad crescut de flexie postoperatorie și desfășurarea activităților zilnice cu aceeași intensitate ca înainte de instalarea simptomelor. Dacă în cazul unui pacient vârstnic așteptarea principală de la proteză este legată de îndepărtarea durerii, pentru un pacient tânăr este importantă reluarea tuturor activităților sale, inclusiv practicarea sporturilor preferate.

Cel de-al treilea pacient a avut un diagnostic de necroză de cap femural, o afecțiune întâlnită în general la pacienții tineri, cu vârsta sub 50 de ani, și care se manifestă cel mai adesea bilateral. S-a utilizat de asemenea un abord minim invaziv, cu conservarea musculaturii și o incizie de dimensiuni reduse, pacientul având o mobilizare rapidă, umblând fără cadru încă din a doua zi după operație.

În urmă cu câțiva ani, acest gen de operații erau extrem de dificil de realizat, presupuneau săptămâni în șir de recuperare și dureri profunde pentru pacienți. Tehnologia și tehnica chirurgicală au avansat, așadar, în prezent, după o astfel de operație, pacientul se poate ridica în aceeași zi, iar în 24 de ore poate pleca acasă pe propriile picioare. În cazul pacienților operați bilateral de șold sau genunchi, spitalizarea durează mai mult, dar pacienții își pot relua stilul de viață într-un timp mult mai scurt decât în cazul a două intervenții succesive.

”Artroplastia bilaterală este un procedeu de ales în cazul pacienților cu status biologic bun și care au o afectare a șoldurilor semnificativă bilaterală. Rezolvarea separată ar fi însoțită de deficit funcțional postoperator și există riscul de a nu se rezolva problema inegalității membrelor. De asemenea, intervalul dintre două intervenții trebuie luat în calcul, acesta fiind de minimum 6 luni. În ultima săptămână am operat trei pacienți cu indicație de proteză bilaterală, unul având o displazie de șold, al doilea o gonartroză avansată la ambii genunchi și al treilea cu un diagnostic de necroză de cap femural bilaterală”, a menționat medicul ortoped Dinu Gabriel.

La șoldurile ambilor pacienți au fost montate proteze CORAIL® Hip System, distribuite în exclusivitate în România de Ronda Medical. Folosit în prezent în peste 75 de țări de pe glob și conferind o rată de supraviețuire de 97% la 15 ani, acest dispozitiv este considerat a fi un lider în rândul protezelor de șold primare, datorită acoperirii implantului necimentat cu hidroxiapatită (HA), care stimulează regenerarea țesutului osos și asigură o integrare eficientă a protezei.  Performanțele CORAIL® sunt dovedite de rezultatele obținute de-a lungul a peste 30 de ani de experiență clinică, fiind cea mai implantată proteză necimentată de șold în Marea Britanie, Norvegia și Australia, conform registrelor naționale.

La ambii genunchi a fost utilizată proteza ATTUNE® – aceasta este disponibilă în România de mai puțin de un an și reprezintă rezultatul celui mai mare proiect de cercetare desfășurat de DePuy Synthes, având ca premisă îmbunătățirea rezultatelor funcționale ale pacienților prin creșterea stabilității, o mai bună potrivire a implantului, optimizarea compartimentului patelo-femural, utilizarea celor mai eficiente materiale pentru creșterea durabilității și un instrumentar chirurgical eficient în poziționarea implantului. Studii efectuate în trei spitale publice din Marea Britanie, Germania și Italia arată o ședere în spital semnificativ mai scurtă în cazul pacienților cu ATTUNE® decât în cazul pacienților cu alte proteze.

Echipa care a realizat intervențiile a fost formată din medicul ortoped Gabriel Dinu, medicul ortoped Ștefan Ruianu, medicul ortoped Carmen Manoli și medicul anestezist Alexandra Manoleli. Dr. Gabriel Dinu este medic primar ortopedie și traumatologie, doctor in medicina, cu competențe în chirurgia artroplastică și în chirurgia artroscopică, care își desfășoară activitatea în Spitalul Monza și Spitalul Clinic de Urgență București.

 

În România, Corail® Hip System și ATTUNE® sunt distribuite exclusiv de către Ronda Medical, reprezentant al concernului internațional DePuy Synthes, parte a grupului Johnson & Johnson, dar și al altor companii din domeniul medical.

Ronda Medical este cunoscută pentru implicarea sa activă și constantă în îmbunătățirea performanțelor din domeniul ortopediei și osteosintezei, prin facilitarea introducerii unor tehnologii de ultimă generație în chirurgia din România, precum și prin promovarea și facilitarea participării medicilor din România la numeroase cursuri de perfecționare din Europa.