Volumul numarul 4 din Tratatul National de Chirurgie, sub coordonarea prof. dr. Irinel Popescu si conceput sub indrumarea prof. dr. Teodor Horvat, a aparut la Editura Academiei Romane.
Lucrarea dedicata Patologiei Chirurgicale Toracice este structurat in 46 de capitole, impartite in opt sectiuni. In cele aproape 900 de pagini este prezentata pe larg patologia chirurgicala toracica si cea de granita toraco-abdominala si cervico-toracica.
„Se remarca prezenta a trei autori straini: prof. dr. Walter Klepetko – seful Departamentului de Chirurgie Cardio-Toracica si Transplant Pulmonar – Vienna Medical University, Allgemeines Krankenhaus, Austria, dr. Shahrokh Taghavi si dr. Clemens Aigner – chirurgi cardio-toracici din aceeasi clinica”, se arata in recenzia facuta de prof. dr. Alexandru Mihail Botianu, seful Clinicii de Chirurgie Generala si Toracica UMF Tg. Mures.
„Acestia prezinta doua capitole publicate in premiera intr-un tratat de chirurgie toracica romaneasca: ‘Trombendarterectomia pulmonara pentru hipertensiunea pulmonara cronica tromboembolica’ si ‘Transplantul pulmonar – aspecte curente'”, spune prof. dr. Botianu.
Primul capitol din volum este dedicat istoriei chirurgiei toracice romanesti si chirurgilor care au construit-o. „Daca nu ar fi existat ei nu am fi existat noi”, afirma prof. dr. Teodor Horvat. „Anestezia in chirurgia toracica” reprezinta o premiera pentru cartile romanesti de chirurgie toracica. Acest capitol este conceput de dr. Radu Stoica, seful sectiei A.T.I. din Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” si prezinta particularitatile anesteziei si terapiei intensive in diverse patologii chirurgicale toracice, permitand inca o data concluzia fireasca a necesitatii colaborarii stranse dintre chirurgul toracic si anestezist.
Sectiunea de traumatologie reuneste patru capitole care descriu: managementul diagnostic si terapeutic al traumatismelor toracice (capitol adresat si medicilor de medicina de urgenta, anestezisti si de terapie intensiva, chirurgilor generalisti si cardiovasculari etc.), abordul miniinvaziv cu indicatiile si contraindicatiile sale, traumatismele diafragmului si sechelele traumatismelor toracice. Sunt, de asemenea, prezentate tumorile pleurale, benigne si maligne – cu prezentarea detaliata a mezoteliomului malign difuz si a tendintelor internationale de abord terapeutic.
Cea mai vasta sectiune cuprinde „Patologia chirurgicala traheala si bronho-pulmonara”. Dupa capitolul menit anatomiei chirurgicale, in capitolul „Stenozele traheale” este sintetizata o vasta patologie traheala: congenitala si dobandita, benigna si maligna, primara si secundara; sunt prezentate de asemenea procedeele chirurgicale, indicatiile, complicatiile, managementul postoperator. Capitolul se remarca prin puterea de sinteza a autorilor – cadrele didactice de la Catedra de Chirurgie Toracica II, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti, prin valoarea didactica a textului, la care se adauga experienta chirurgicala practica, releva prof. dr. Botianu. „Chirurgia tuberculozei pulmonare” este prezentata de catre prof. dr. Adrian Aldea si colaboratorii sai din Clinica de Chirurgie Toracica U.M.F. „Gr.T. Popa” Iasi, atragand atentia asupra particularitatilor pacientilor cu tuberculoza pulmonara chirurgicala, a indicatiilor chirurgicale stricte si a evolutiei indelungate a bolii in sine.
In capitolul „Malformatiile congenitale traheo-bronho-pulmonare” sunt descrise atat cazurile din practica medicilor neonatologi, cat si cazurile pediatrice sau de la pacienti adulti, intalniti in practica chirurgilor toracici generalisti. „Chistul hidatic pulmonar” reprezinta o patologie destul de frecvent intalnita de chirurgii toracici si de cei pediatri. Experienta clinica este cea care indruma chirurgul in a alege care din multiplele procedee este cel mai potrivit in fiecare caz pentru a salva cat mai mult parenchim pulmonar, apreciaza prof. dr. Mihai Botianu. „Cancerul bronho-pulmonar” reprezinta lupta zilnica a chirurgilor toracici din intreaga lume. „In momentul stabilirii diagnosticului, doar 1/3 din cazuri se gasesc intr-o faza terapeutic utila”, sustine prof. dr. Teodor Horvat, care este prim-autor al acestui capitol ce cuprinde toata acumularea teoretica, simtul clinic, experienta din sala de operatie si puterea de sinteza ce se constituie in lupta impotriva acestei cumplite boli.
Cei 25 de autori ai Volumului de Chirurgie Toracica din Tratatul National de Chirurgie – 13 cadre universitare, dintre care sase profesori universitari – reusesc sa adune intr-un volum absolut complet studiul literaturii interne si internationale, experienta zilnica din blocurile operatorii, metodele clasice de abord si tratament, precum si ultimele noutati si tendinte in fiecare domeniu de activitate. Lansarea a avut loc in cadrul sedintei Societatii de Chirurgie Bucuresti, la care au participat academician D.R. Popescu – directorul Editurii Academiei, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Radu Palade – presedintele Societatii Romane de Chirurgie filiala Bucuresti, precum si un numeros public.