Prevalența steatozei hepatice (ficat gras) crește în paralel cu creșterea prevalenței obezității. Numărul persoanelor obeze este în creștere la nivel global. Dintre acestea între 60 și 95% suferă de steatoză hepatică.

Distribuția grăsimilor este mecanismul patofiziologic principal al bolilor metabolice, iar obezitatea abdominală poate diferi de o distribuție mai echilibrată a grăsimii.

Tratarea obezității la pacienți cu steatoză hepatică

Greutatea excesivă reprezintă un punct de cotitură în patofiziologia ficatului gras și este direct responsabilă de rezultatele clinice nefavorabile. De aceea pierderea în greutate are cele mai bune rezultate în ameliorarea steatozei hepatice. Chiar și o scădere de 3% în greutate are efecte pozitive asupra ficatului gras, în timp ce pentru ameliorarea inflamației și histologiei hepatice este necesară o scădere în greutate de minim 5%.

Managementul alimentației în steatoza hepatică trebuie să se concentreze pe restricții calorice, cu scopul de a pierde în greutate între 0,5 și 1kg pe săptămână. În general, o dietă săracă în calorii trebuie să aibă un aport caloric de 50-60% din carbohidrați și 20-25% din lipide. Grăsimile saturate ar trebui să fie în procent de maxim 10% din totalul aportului de grăsimi.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Despreobezitate.ro