„Acces la imunoterapii în România” a fost tema dezbaterii organizate de Oameni și Companii, miercuri, 31 ianuarie, la Hotel Crowne Plaza București, parte a programului ”Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină”, lansat anul trecut.

Moderatorul dezbaterii, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, a susținut importanța asigurării tratamentului necesar fiecărui bolnav, în funcție de afecțiune, pentru atingerea acestui scop fiind importante eforturile conjugate ale autorităților, companiilor producătoare, cât și ale asociațiilor de pacienți.

La rândul său, consilierul de stat din cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun, a vorbit despre statisticile nefaste, care plasează România pe locuri codașe în ceea ce privește sănătatea. ”În România, pacienții încă nu au acces facil la medicamentele de ultimă generație, care le-ar putea îmbunătăți viața, această problemă trebuie rezolvată, în sensul asigurării unui acces uniform la aceste tehnologii”, a arătat reprezentanta Administrației Prezidențiale.

Alți vorbitori s-au axat pe importanța imunoterapiilor în tratamentul bolilor grave, aducând în atenția audienței multe exemple de succes, întâlnite în practica lor medicală. Participantii  au susținut și importanța comunicării pe marginea subiectelor medicale, a campaniilor de conștientizare, care ar putea schimba percepția oamenilor în privința prevenței, a tratamentului.

Programul ”Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină” se derulează la nivel național și până în prezent au avut loc conferințe și dezbateri în București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.