Unul dintre tratamentele hipertensiunii arteriale, considerat revoluţionar de unii specialişti şi contestat de alţii, denervarea renală, care se aplică şi în România, va fi dezbătut la cea de-a 15-a Conferinţă de Cardiologie cu Participare Internaţională, organizată începând de luni până sâmbătă, de colectivul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.
Directorul conferinţei, dr. Imre Benedek, cel care a introdus metoda în România, a precizat luni că denervarea renală a hipertensiunii arteriale severe este aplicată la Târgu Mureş din anul 2013 (din 2011 se practică în Occident), fiind o metodă de ablare a terminaţiilor nervoase care se aplică cu ajutorul unui aparat special şi se adresează pacienţilor care suferă de aşa-zisa hipertensiune rezistentă la tratament.
„Metoda încă este controversată, unii spun că este benefică, alţii spun că nu ar avea beneficii. La această controversă şi noi vrem să avem o opinie chiar dacă am participat la însuşirea metodologiei, am contribuit la elaborarea materialelor necesare şi avem personal pregătit pentru a o aplica (…) Ce înseamnă asta: dacă ia mai mult de trei medicamente în care este inclus şi un diuretic şi nu se reuşeşte reglarea tensiunii arteriale, adică să se aducă sub 160 per 90 şi atunci este indicat noul tratament şi va obţine reducerea cu 15-20 mm coloană de Mercur valoarea sistolică şi cu 5-10 mm valoarea diastolică. Dacă facem un calcul ne dăm seama că prin aceste valori reuşim să normalizăm valorile tensiunii (…) Dacă cineva are 170-175 cu medicamente, atunci dacă scade cu 20 mm, este o valoare normală. Diastolicul dacă are mai puţin cu 10 mm, atunci deja aproape că are valoare normală. Noi nu am spus că avem o metodă prin care 100% se rezolvă problema tuturor bolnavilor hipertensivi. Exact acesta este scopul, să vedem ce spun şi ceilalţi specialişti din lume şi ce putem spera de la această metodă”, a spus dr. Benedek.
Acesta a precizat că doar timpul va decide dacă metoda denervării renale tratează sau nu definitiv hipertensiunea arterială. Potrivit medicului mureşean, metoda este cuprinsă în Programul Naţional de Cardiologie, iar pacienţii pot beneficia gratuit de acest tratament, inclusiv la Târgu Mureş. AGERPRES

- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Boli hepatice
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina