Medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara au inclus în lista schemelor de tratament pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus un medicament folosit până acum în tratarea inflamaţiilor generale cronice, îndeosebi a artritei reumatoide.

Coordonatorul Compartimentului Terapie Intensivă Boli Infecţioase a spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Voichiţa Lăzureanu, a declarat, vineri, că este vorba de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6, iar studiile realizate până acum demonstrează că acest tratament ar reduce nevoia de ventilaţie mecanică la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 care au fost diagnosticaţi cu pneumonie.

Conform lui Lăzureanu, anticorpii monoclonali îi imită pe cei generaţi de organismul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului. În urma administrării tratamentului, s-a constatat că în cazul pacienţilor cu forme moderate şi severe de boală a existat o îmbunătăţire a stării de sănătate.

„Avantajul este că poate fi administrat pe secţie şi nu este nevoie ca pacientul să fie transferat în Terapie Intensivă, cum este în cazul plasmei sau al Remdesivirului şi atunci se degrevează Secţia de Terapie Intensivă de aceste cazuri”, a explicat conf. dr. Voichiţa Lăzureanu.

Tratamentul se administrează în patru doze, la un interval de opt ore, pe cale intravenoasă, în diluţie de ser fiziologic.

Specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara susţin, însă, că există o „fereastră de timp”, destul de redusă, pentru administrarea acestui medicament, astfel încât acesta să fie eficient.

„Cu cât tratamentul a fost administrat mai repede în evoluţia bolii, cu atât eficienţa a fost mai mare. La pacienţii critici, în fază terminală, există foarte puţină medicaţie şi doar împreună cu plasma, cu Remdesivirul, cu hemodiafiltrare sau împreună cu ventilaţia mecanică şi chiar cu instalarea unui plămân artificial mai poate să funcţioneze”, a precizat Lăzureanu.

Până acum, aproape o sută de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în Spitalul „Victor Babeş” Timişoara au beneficiat de administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukina 6. AGERPRES