Sistemele automatizate de transport pentru spitale sunt construite special pentru mediul medical si pot transporta orice, pe orizontala si pe verticala, fara a interfera cu traficul uman. Practic, apasand un buton se pot trimite incarcaturile in deplina siguranta intre doua „statii” din spital. Infrastructura este complet sau partial ascunsa, iar containerele sunt acoperite antimicrobian.

Pe langa faptul ca salveaza vieti omenesti, calculul economic (ROI) arata ca, prin neocuparea carausilor umani, aceste sisteme se amortizeaza rapid.

Electronic Security Systems  promoveaza de multi ani sistemele de transport pneumatic pentru spitale si a instalat un numar semnificativ de astfel de sisteme. Acestea degreveaza personalul medical de transportul mostrelor de sange pentru laborator, medicamentelor si altor obiecte de mici dimensiuni. Nu doar ca astfel creste rapiditatea in decizii si in consecinta calitatea actului medical, dar se reduce dramatic posibilitatea de raspandire a infectiilor intraspitalicesti.

Viorel Luta, ESS: „Reactia personalului medical este extraordinar de pozitiva. Sistemele de transport pneumatic pe care le-am instalat sunt utilizate non-stop;  nimeni nu mai concepe ca ar putea transporta o mostra de analizat catre laborator altfel decat cu posta pneumatica. Avem un studiu de caz intr-un spital de marime medie (cca 700 paturi), sunt in jur de 7,500 transporturi efectuate lunar, de la sectii catre laborator.  La o distanta medie de 200m, rezulta peste 1.500 km care ar trebui parcursi „cu piciorul” in fiecare luna! Statisticile sistemului arata ca, in mai putin de 3 ani, s-au efectuat transporturi insumand peste 40,000km – circumferinta Pamantului la Ecuator.

In viitor, apreciem ca se va trece la nivelul urmator, adica se vor implementa sisteme capabile sa transporte mase si volume semnificativ mai mari; exista solutii de colectare a deseurilor, de transport al lenjeriei, etc. – si toate vor fi integrate in fluxul operational al unitatii medicale”.