fundeni_MARE.jpgLa Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost efectuat miercuri transplantul hepatic cu numărul 400. Primitorul a fost un bărbat de 51 de ani cu ciroză hepatică provocată de o hepatită cu virus B iar donator a fost soţia acestuia, în vârstă de 52 de ani. Deşi a fost o intervenţie deosebit de complicată, evoluţia postoperatorie este, în acest moment, favorabilă.

Începând din anul 2000, de când a fost efectuat cu succes primul transplant hepatic în CCGTH Fundeni şi până acum, numărul de operaţii a crescut progresiv. Un moment important l-a constituit înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant în anul 2005, ceea ce a dus la creşterea semnificativă a numărului de donatori. În anul 2012 au fost efectuate 75 de transplanturi hepatice, număr comparabil cu al oricărui centru european.

Rezultatele postoperatorii s-au ameliorat constant de-a lungul celor aproape 13 ani, ele ajungând în momentul de faţă similiare cu cele din programele internaţionale cu experienţă. Prof. dr. Irinel Popescu, şeful CCGTH Fundeni, a declarat că această cifră este una importantă pentru activitatea de transplant. „Ne propunem să creştem această activitate care este în beneficiul pacienţilor. Pe lista de aşteptare se află încă 350 – 400 de pacienţi”, a subliniat realizatorul primului transplant hepatic din România.

Anul acesta a fost un singur donator real în moarte cerebrală, de la care s-au prelevat doi rinichi şi cornee, dar ficatul nu a putut fi recoltat, donatorul având ciroză, a declarat pentru AGERPRES dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant. AGERPRES