inst_fundeni.jpgO echipă de specialişti de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu a efectuat, săptămâna trecută, un transplant renal între soţi.

Potrivit prof. dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului, gradul de compatibilitate inumologică dintre aceştia a făcut posibilă intervenţia chirugicală care s-a încheiat cu succes. Cei doi, soţii Herişanu, din judeţul Argeş, se simt bine după intervenţie şi vor fi externaţi în scurt timp.

Soţia, Dorina, de 51 de ani, a fost donatorul, iar primitorul soţul acesteia, Mihai, de 55 ani. Prof. Sinescu a spus că au fost realizate în total şapte transplanturi între soţi şi trei cu rinichi de la rude apropiate.

În cadrul Centrului, numărul transplanturilor renale realizate se apropie de 1.250. Noutatea este că, spre deosebire de alţi ani, numărul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală a crescut în mod vertiginos. „În ceea ce priveşte transplatul renal, un lucru îmbucurător s-a dovedit a fi în această perioadă creşterea numărului de donatori în moarte cerebrală, paritatea fiind de 50% cu donatori în viaţă”, a subliniat prof. Ionel Sinescu.

Referindu-se la ţintele pentru 2011, prof. dr. Sinescu a subliniat că se are în vedere creşterea numărului de donatori aflaţi în moarte cerebrală, dotarea corespunzătoare a blocului operator, asigurarea unei finanţări care să permită desfăşurarea activităţii în bune condiţii. „Activitatea Centrului de Chirurgie Urologică Fundeni se remarcă prin parametrii foarte buni obţinuţi, dovadă fiind numărul de intervenţii chirurgicale cu un grad de dificultate ridicat. De asemenea, în ceea ce priveşte adresabilitatea pacienţilor, în special în cazurile de oncologie urologică de mare dificultate, riscul a crescut cu circa 10% faţă de perioada similară a anului trecut”, a subliniat prof. Sinescu.

În primul semestru al acestui an au fost realizate aproape 500 de intervenţii, cele mai multe fiind pentru cancer renal – 214, cancer vezical – 113, cancer prostatic, care este destul de frecvent, cancer testicular, cancer de căi urinare superioare, cancer de glandă suprarenală, transplant renal. În România, cancerul renal are indicele parenchimatos care reprezintă afecţiunea neoplastică cu cea mai ridicată probabilitate de deces din urologie, având o incidentă de 10-11 cazuri pe an la mia de locuitori, cu o pondere de 3% din întreaga patologie tumorală a adultului, a precizat prof. Sinescu. AGERPRES