Peste 80% dintre procedurile de transplant medular efectuate cu donatori neînrudiţi sunt efectuate în Institutul Clinic Fundeni, a informat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, Alina Tănase.

„Important astăzi este că activitatea de transplant medular a continuat în această perioadă şi că am reuşit să ne apropiem de 100 de proceduri efectuate în Institutul Clinic Fundeni. (…) În aceste condiţii este chiar un număr considerabil de proceduri ţinând cont de toate aceste reguli noi şi toate aceste condiţii absolut speciale în care trebuie să ne desfăşurăm activitatea. (…) Din cele 283 de proceduri efectuate cu donatori neînrudiţi în România, peste 80% sunt efectuate în Institutul Clinic Fundeni. Adică peste 240 de proceduri din 283″, a precizat medicul, la evenimentul prilejuit demarcarea Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Potrivit Alinei Tănase, activitatea de transplant de celule hematopoietice a scăzut în toată lumea în perioada pandemiei cu noul coronavirus. „Activitatea de transplant de celule hematopoietice din Europa şi din toată lumea a scăzut în acest an tocmai fiindcă s-au putut realiza doar procedurile de urgenţă. (…) Faptul că am avut donatori români care au venit să doneze în această perioadă în care marea majoritatea a populaţiei se fereşte de spitale şi acesta este un lucru care trebuie subliniat şi care cred că ne obligă să ne ducem activitatea medicală mai departe şi ne obligă să oferim această procedură cu caracter curativ pacienţilor care au nevoie de ea”, a completat preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

Directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Aurora Dragomirişteanu, a precizat că doar 0,33% din populaţia României este înscrisă în acest registru. „La nivel mondial, 5% din populaţie este înscrisă în registrele din peste 55 de ţări. (…) Pentru o treime din pacienţii români nu găsim donatori compatibili. (…) Oricine se poate înscrie online”, a explicat Dragomirişteanu.

Potrivit site-ului Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în acest an s-au înscris 4.981 donatori. În total, în registru, sunt înscrişi 75.035 de donatori voluntari. AGERPRES