medic &batran.jpgTransparency International România se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi susţine eficientizarea sistemului sanitar ca soluţie pentru remunerarea echitabilă a muncii.

„În urma declaraţiei prim-ministrului Victor Ponta privind iniţiativa de politică de legalizare a plăţilor informale făcute de pacienţi către medici, TI-România solicită o analiză mai aprofundată pentru această măsură care atacă demnitatea, mută pe umerii pacienţilor sarcina angajatorului de a plăti corespunzător personalul medical şi nu elimină riscurile juridice născute din echivocul legii”, se arată într-un comunicat transmis de Transparency International România.

TI-România solicită un act normativ care să elimine echivocul cu privire la integritatea morală a relaţiei medic – pacient, prin plata în acord pe statele de salarizare pentru merit şi performanţe, însoţit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sănătate către investiţii în capitalul uman şi asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordări investigative şi terapeutice.

De asemenea, TI-România susţine ca soluţie pentru remunerarea corespunzătoare a „prestigiului, importanţei şi specificului muncii în sectorul sanitar” prevenirea şi închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiţii în tehnologie şi investiţii în capitalul uman din sănătate. AGERPRES