Preşedintele Traian Băsescu speră ca noua lege a Sănătăţii să fie adoptată până la sfârşitul anului, în contextul în care Guvernul ar înainta Parlamentului, în această toamnă, proiectul de act normativ.

Potrivit şefului statului, problema din sistemul de sănătate nu poate fi soluţionată dacă va fi „tergiversată la nesfârşit”. „Eu sper ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a Sănătăţii, în care spitalul să nu fie numai unitate de stat. Spre exemplu, acum un spital, în mod oficial, nu poate beneficia de implicarea unor firme private în finanţarea lui. (…) Nu se poate concepe rezolvarea problemei prin tergiversarea la nesfârşit. A fost lobby-ul din Educaţie, care era extrem de puternic. Până la urmă, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Educaţiei, iată că a început implementarea ei. Probabil, acelaşi lucru trebuie făcut şi legat de Sănătate. Noua lege a Sănătăţii, care are la bază raportul comisiei prezidenţiale, proiectul ei va fi pus la dispoziţia Guvernului. Guvernul îl va discuta, îl va dezbate şi poate că-l va adopta până la sfârşitul anului”, a declarat Băsescu, marţi, la Radio România Actualităţi.

El a reiterat că sistemul de sănătate va primi 300 de milioane de lei pentru acoperirea unor „datorii minimale”, dar banii vor fi alocaţi în continuare doar pe măsură ce Casa de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii vor face „nişte reglementări” care să transparentizeze modul de utilizare a resurselor financiare.

„Este clar că Sănătatea este subfinanţată în România, dar acest lucru îl auzim în mod egal din 2000 şi până acum. (..) Fără a se termina cu gestionarea discreţionară a banilor din Sănătate, nu se poate cere creşterea bugetului, întâi trebuie pusă ordine”, a completat Băsescu. AGERPRES