Programul ”Totul pentru inima ta” își propune să crească gradul de prevenție pentru principala sursă a deceselor din cauze prevenibile și tratabile din România, fiind inițiat și implementat de Institutul Național de Sănătate Publică împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociația Română de Promovarea Sănătății, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

În atenția medicilor de familie din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Ilfov și București privind participarea la proiectul de screening al factorilor de risc cardiovascular, începând cu 1 septembrie 2022 va demara etapa de implementare a programului de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular – POCU/805/4/9/137424 – în regiunile menționate.

Fiecare medic de familie care va fi contractat în proiect, va asigura servicii de evaluare a factorilor de risc cardiovascular pentru un număr de 185-240 pacienți cu vârsta de peste 40 de ani din lista proprie și, facultativ, din lista suplimentară (criterii de excludere: fără antecedente de IMA, insuficiență cardiacă, AVC, cardiomiopatii și valvulopatii).

Toți medicii de familie implicați în program vor beneficia de:

  1. un program de formare medicală creditat EMC
  2. un tarif de maximum 76,20 Lei fără TVA /pacient
  3. echipamente medicale (electrocardiograf, aparat Holter, taliometru, tensiometru digital și cântar digital)
  4. plata separată a asistentei de cabinet

Pacienții medicilor de familie participanți vor beneficia de:

  1. două consultații la medicul de familie cu recomandări de reducere a riscului cardiovascular
  2. un set de analize decontat în cadrul proiectului
  3. o consultație în centrul regional de screening, dacă este cazul

Aflați de ce participarea medicilor de familie este importantă urmărind îndemnul adresat de prof. dr. Dan Gaiță, coordonatorul activităților desfășurate de Societatea Română de Cardiologie:

 

Iată și o prezentare video pentru medicii de familie:

 

Detalii despre procesul de selectare a medicilor de familie în vederea participării vor fi publicate după data de 2 mai 2022 pe website-ul proiectului, secțiunea Noutăți, la adresa: proiect-cardio.insp.gov.ro/comunicare/ și  vor fi transmise medicilor prin e-mail.