medic de familie2.jpgToţi medicii de familie din judeţul Vâlcea au semnat noul contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.

„Toţi cei 222 de medici de familie din judeţul Vâlcea au semnat noul contract de prestări servicii medicale cu CJAS, valabil până la 31 decembrie anul acesta, cu posibilitatea de prelungire. Nu au fost obiecţii, cu excepţia celor înaintate chiar azi de dr. Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF). Dar şi dumneaei a semnat noul contract. La nivelul spitalelor, singura unitate care nu a semnat noul contract este Spitalul de Obstetrică – Ginecologie, care se află în proces de fuziune cu Spitalul Judeţean”, a declarat, luni, directorul CJAS Vâlcea, ec. Rodica Mărginean.

În urmă cu o lună, preşedintele APMF, dr. Cristiana Bărăgănescu, afirma că medicii de familie din Vâlcea vor refuza semnarea noului contract-cadru deoarece acesta îi transformă pe medicii de familie în birocraţi şi mai puţin în furnizori de servicii medicale.

„Pur şi simplu, noi va trebui să facem muncă de hârţogari, acte, contabilităţi, informatizare şi multe alte operaţii conexe care reduc timpul acordat consultaţiei propriu-zise. Vor creşte costurile, se vor diminua cu până la 30% veniturile prin schimbarea punctului şi prin modificarea procentului între capitaţie şi servicii. Vor fi mulţi medici care, probabil, vor încerca să ofere mai multe servicii medicale în goana după bani, dar şi aici ne întâlnim cu o restricţie, mă refer la raportarea unei boli o dată la trei luni de parcă omul ar trebui să se îmbolnăvească la termen precis”, declara atunci preşedintele APMF din Vâlcea.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru perioada 2011 – 2012, publicat pe site-ul CNAS, raportul plăţii per capita şi pe serviciu este de 50% – 50%. Valoarea punctului „per capita” este unic pe ţară – 2,56 lei -, calculat în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie. AGERPRES