transfuzie.jpgUnităţile de transfuzii existente la spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa sunt în curs de autorizare, dar nu există probleme legate de funcţionarea lor, a precizat şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi.

Ea a explicat că cele patru spitale au obţinut autorizaţie pentru punctele de transfuzii sanguine, aşa cum prevedea vechea legislaţie, iar acum trebuie să obţină autorizaţie pentru unităţile de transfuzii sanguine, după ce legislaţia s-a modificat.

„În structura spitalelor exista un punct de transfuzie, pentru că în legislaţia veche se numea punct de transfuzie şi ei aveau autorizaţie pe aceste puncte de transfuzii. Între timp s-a schimbat legislaţia, ele se numesc acum unităţi de transfuzie sanguină şi acum, conform noii legislaţii, fiecare s-a conformat şi a solicitat noul tip de autorizaţie şi suntem în timpul acestui proces. Nici una nu are autorizaţie ca unitate de transfuzie sanguină, dar toate au autorizaţie ca punct de tranfuzie”, a explicat şefa DSP Harghita.
Unul dintre spitalele care se află în curs de autorizare este cel din Odorheiu Secuiesc, managerul unităţii, Lukacs Antal, afirmând că documentaţia este finalizată şi procesul se va încheia în curând. „Suntem în curs de autorizare, am depus dosarul şi în zilele următoare se va deplasa de la DSP un specialist, pentru a vedea situaţia de la faţa locului. Suntem în faza de terminare a procesului. Unitatea urmează să fie autorizată, dosarul este complet, actele sunt în regulă. Specialistul nostru se ocupă efectiv cu transfuzia, este singurul specialist din judeţ şi unul din cei doi din regiune”, a spus Lukacs Antal. AGERPRES