Screeningul neonatal făcut nou-născuţilor din cele două maternităţi din Timişoara a scos la iveală mai multe afecţiuni hormonale, metabolice sau genetice la 14 dintre cei 1.100 de bebeluşi care au beneficiat de această metodă de investigare medicală. Campania de testări gratuite pentru depistarea a peste 50 de boli s-a desfăşurat pe o perioadă de şapte luni.

„S-au efectuat 1.100 de teste prevăzute în proiect, care au fost şi efectuate. 14 rezultate au fost suspicioase şi a avut loc o retestare suplimentară la opt bebeluşi din anumite motive. S-au descoperit patru cazuri suspecte de fibroză chistică, cinci cazuri suspecte de hipotiroidism şi un caz de defect de absorbţie a carnitinei”, a declarat dr. Bianca Gavriliţă, iniţiatoarea proiectului de screening neonatal în Timişoara.

Potrivit acesteia, viitorii părinţi încep să înţeleagă tot mai mult importanţa efectuării screening-urilor la nou-născuţi pentru depistarea unor posibile afecţiuni congenitale, o bună parte dintre acestea putând fi rezolvate prin tratamente imediate. „Proiectul pe care l-am iniţiat eu, cel cu screeningul neonatal, a mers extraordinar. După o jumătate de an, mi-aş mai dori încă o jumătate de an pentru a fi şi mai mare perioada de studiu şi să avem nişte rezultate mult mai clare. În acelaşi timp, aş vrea să ducem proiectul şi la nivel naţional. (…). Acum, în ţară, se testează două boli, iar noi facem testele pentru 55 de boli. A fost creat un soft care prelucrează datele, obţinând o hartă mult mai clară. Testele se fac în spital, apoi se prelucrează”, susţine Bianca Gavriliţă.

Nou-născuţii care se nasc în maternităţile din Timişoara, începând din luna august 2014, au beneficiat de acest screening gratuit pentru descoperirea unor eventuale boli congenitale ce i-ar putea transforma, ulterior, în persoane cu handicap, dacă nu sunt trataţi corespunzător încă din primele zile de la naştere.

Datorită faptului că screeningul a fost însoţit în acelaşi timp şi o campanie de informare a părinţilor prin broşuri pe care le-au primit înainte de naşterea bebeluşului, adulţii au fost mai în temă, iar adresabilitatea a fost mult mai mare şi mulţi părinţi au fost de acord cu efectuarea testului, pentru că au ştiut ce presupune acest lucru.

Au existat, totuşi, şi persoane refractare. „Refuzul nu a venit neapărat de la mămici de la sat, ci sunt oameni care au probabil o reticenţă; este un trend nou să fii împotriva vaccinurilor. Din punctul meu de vedere, ca medic, sunt lucruri greşit înţelese. (…). Sunt oameni care au muncit de-a lungul istoriei şi au reuşit să găsească vaccinuri prin a căror administrare s-au eradicat boli ce mai înainte creaseră pandemii în care s-au pierdut sute de mii de vieţi. Iar acum, refuzi vaccinările”, a adăugat dr. Bianca Gavriliţă.
Medicii neonatologi timişoreni susţin că unul din 2.000 de nou-născuţi suferă de boli congenitale – cele mai grave fiind deficienţele mintale sau deficienţe de auz -, probleme de sănătate care, dacă sunt depistate la timp pot fi tratate, astfel încât micuţii să ducă o viaţă normală.

Screeningul se face între a treia şi a cincea zi de la naştere, existând peste 100 de boli care pot avea debut în perioada neonatală şi nu se pot depista fără acest screening. Costul unui test de screening neonatal ajunge la circa 95 de euro, dar cele din Timişoara sunt susţinute financiar din bugetele local şi judeţean. În judeţul Timiş se nasc circa 6.500 de copii anual. AGERPRES