Urina poate dezvălui mai multe aspecte legate de sănătatea unei persoane. În prezent, medicii nu au o modalitate convenabilă și rapidă de a urmări concentrația de compuși importanți din urina pacienților.

Cercetătorii au proiectat un senzor flexibil care poate fi atașat în scutec și care măsoară mai multe componente din urină. De asemenea, rezultatele pot fi partajate prin Bluetooth, oferind analize în timp real pentru pacienții cu incontinență, vârstnici sau sugari.

Concentrația anumitor compuși din urină poate oferi informații despre multe afecțiuni, inclusiv despre bolile renale, infecțiile tractului urinar și dezechilibrele electrolitice. Chiar dacă mulți oameni cu diabet își monitorizează nivelul de glucoză cu ajutorul testelor de sânge, nivelurile de glucoză din urină pot dezvălui anumite fluctuații. De obicei, pentru a analiza urina, medicii trebuie să comande analiza urinei la laboratorul unui spital, fapt ce necesită timp, sau să folosească benzi de hârtie pentru testare, care nu sunt foarte sensibile. Niciuna dintre variante nu poate oferi analize rapide. Unii cercetători au explorat dispozitive portabile pentru a monitoriza markeri precum conținutul de electroliți și nivelul de zahăr din transpirație.

Cercetătorii au dorit să proiecteze un tip de dispozitiv purtabil, care să poată măsura cu acuratețe și sensibilitate concentrația mai multor markeri prezenți în urină și să ofere feedback în timp real furnizorilor de îngrijire medicală.

Echipa a proiectat mai întâi o matrice flexibilă de electrozi. Ei au inclus cinci electrozi diferiți pe matrice, care au fost proiectați pentru a detecta în mod specific ionii de potasiu, ionii de sodiu, peroxidul de hidrogen, acidul uric sau glucoza – biomarkeri pentru diferite afecțiuni. Apoi au conectat matricea la o placă de circuite care avea un modul Bluetooth și o sursă de alimentare cu baterie litiu-ion. Când matricea a fost expusă la mostre de urină a funcționat la fel de bine ca un sistemul obișnuit de testare a urinei.

Cercetătorii au încorporat matricea într-un scutec și au descoperit că, atunci când era prezentă urină, puteau obține semnale lizibile pentru biomarkeri. Cu toate acestea, ei anticipează că într-un cadru real, în care scutecele uscate devin încet ”udate” cu urină, matricea de electrozi ar trebui să facă mai multe măsurători pentru a obține citiri stabile. Acest scutec „inteligent” ar putea fi o modalitate de a oferi o analiză rapidă și nedureroasă a urinei cu ajutorul tehnologiei dispozitivelor portabile.

 

Sursă foto: pubs.acs.org

Articol preluat și tradus de pe TechnologyNetworks.com