Un articol de Dr. Cătălin Constantinescu, cercetător științific CNRS (Franța), publicat pe platforma MiscareadeRezistenta.ro.

 

Știința se bazează pe cercetare, pe analiză, pe testare; înseamnă să gândim consistent și consecvent. Știința este în fapt un mod sistematic de gândire, care corelează, construiește și organizează cunoștințele și observațiile empirice sub formă de explicații, predicții și modele testabile despre Natură și Univers.

Biochimia a cunoscut progrese importante datorită descoperirilor ce ţin de mecanismul de funcţionare al acizilor nucleici, adică al ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic) şi al ARN-ului (acidul ribonucleic), urmate apoi de investigaţiile desfăşurate în domeniul geneticii moleculare. Strategia utilizată într-un proiect de identificare, izolare şi clonare a secvenţelor nucleotidice poate fi utilizată cu succes în obţinerea unor proceduri de testare eficiente pentru detectarea virusurilor. Nu putem să cunoaștem, să înțelegem și să acționăm dacă nu testăm, dacă nu experimentăm: proiecția dinamicii de transmitere a virusului SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) doar așa se poate face. Importanţa testării a mai fost deja discutată inclusiv aici, în urma cu câteva săptămâni. Însuși directorul general general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spunea: “Nu poți lupta într-un incendiu cu ochii legați. Și nu putem opri această pandemie dacă nu știm cine este infectat”.

 

Citiți articolul integral pe ReteauadeSolidaritate.com