Un material publicat de Dr. Cătălin Constantinescu, cercetător științific CNRS (Franța), pe platforma Reteaua de Solidaritate
Conform recomandărilor Uniunii Europene, testele de laborator precise si efectuate în timp util reprezintă o parte esențială a managementului pentru încetinirea pandemiei. Testele de laborator sunt importante în susținerea deciziilor privind strategiile de control ale infecției și gestionarea pacienților la unitățile de asistență medicală, precum și în detectarea cazurilor asimptomatice, prin care virusul se răspândeşte dacă persoanele în cauză nu sunt izolate. Testarea pentru a identifica și a diagnostica corect boala cauzată de acest virus – CoViD-19 (coronavirus disease 2019), se poate face în două moduri distincte [3]. Să le luăm pe rând și să le înțelegem.
Primul mod de testare, direct, poate identifica virusul SARS-CoV-2 și include metode care detectează prezența virusului propriu-zis în stadiul incipient al bolii prin analiza moleculară. Tehnica folosită se numește RT-PCR, acronim de la “Reverse transcription-polymerase chain reaction” (Reacția de polimerizare în lanț cu revers-transcriptază) [4] și care detectează urme de virus în probe de mucus sau salivă. Testarea este influenţată însă de cantitatea de virioni (particule virale) eliminată din organism prin mucus sau salivă, de modul de prelevare a probei (dacă s-a făcut în mod corespunzător de către cineva cu experienţă în a recolta aceste tampoane), de condiţiile de transport şi de cât timp a stat proba în transport.
Citiți materialul integral pe reteauadesolidaritate.com