Janssen pharmaceuticals, filială a companiei Johnson & Johnson, a anunțat că cel mai recent vaccin candidat împotriva HIV și singurul rămas într-un studiu de fază III de eficacitate nu a reușit să atingă standardele prestabilite.

Mitchell Warren, directorul Global Advocacy for HIV Prevention, a comentat: „Speram, la fel ca de fiecare dată, că studiile de eficacitate vor arăta rezultate positive, care să conducă la noi opțiuni de prevenire… [dar] adevărul dur este că știința dezvoltării vaccinului HIV este extrem de provocatoare”.

HIV este una dintre cele mai mari provocări. Sunt necesare abordări noi pentru a crea ceva eficient în domeniul vaccinologiei. Între timp există PrEP, care prezintă eficiență, dar nu este suficient la nivel de sănătate publică.

PrEP – profilaxia pre-expunere, care este administrată nu mai mult de o dată sau de două ori pe an, poate deveni o provocare în viitorul apropiat. Cercetătorii consideră că este necesar un vaccin care să înlocuiască PrEP, dar asta ar însemna ca vaccinul să fie ieftin, de lungă durată și administrat preadolescentilor, cum e vaccinul HPV. Din punct de vedere științific, acest lucru nu poate fi realizat foarte curând.

 

Sursă: AidsMap.com