In fiecare an, la 1 septembrie este marcata, in lumea intreaga, Ziua Internationala a Surditatii. Anul acesta, compania Sonorom va marca aceasta zi simultan in trei dintre cele zece orase din tara in care detine cabinete de protezare auditiva.
In Bucuresti, compania va desfasura un eveniment de educare si informare a publicului privind auzul si problemele de sanatate legate de auz, in Parcul Carol, la ora 17,00,. La intrarea principala din Parcul Carol sunt asteptate toate persoanele care vor sa afle mai multe informatii de la profesionistii in domeniu.
”Simtul auzului este o parte esentiala a comunicarii si in consecinta, o parte semnificativa a bunastarii noastre sociale. Daca abilitatea de auz a cuiva incepe sa slabeasca, ar trebui luate masuri cat mai repede posibil pentru optimizarea comunicarii si calitatii vietii’‘, a declarat Ion Mares, director tehnic al companiei Sonorom. Aceasta campanie de educare si constientizare a populatiei privind importanta auzului va continua cu actiunea ”Porti deschise la Sonorom”.
Timp de trei zile, intre 17-19 septembrie, toate persoanele care vor sa-si testeze auzul (copii, tineri, varstnici) o pot face gratuit la sediul Sonorom din str. Capitan Vasilescu Mircea nr. 11, sector 4, Bucuresti. Testarea consta in realizarea unei audiograme si interpretarea pe loc a rezultatelor.
Incepand din luna septembrie, portile vor ramane deschise permanent la sediul Sonorom din Bucuresti in zilele de 17, 18 si 19 ale fiecarei luni. La Timisoara, in Parcul Libertatii, banatenii care vor sa marcheze Ziua Internationala a Surditatii sunt invitati pe 1 septembrie, ora 17,00, pentru a afla informatii referitoare la auz si problemele de sanatate legate de acesta. Si aici, incepand din luna septembrie, portile vor ramane deschise permanent si in cabinetul Sonorom din Timisoara in zilele de 17, 18 si 19 ale fiecarei luni. Persoanele care vor sa-si testeze gratuit auzul, indiferent daca au sau nu o problema in acest sens, o pot face la sediul din str. Martir Leontina Banciu (fosta Narciselor) nr. 6, sc. A, parter, ap. 101.
La Galati, localnicii sunt asteptati pe 1 septembrie, ora 17,00, in Gradina Publica, la foisor, unde echipa Sonorom va derula acelasi eveniment de informare si educare a publicului referitor la auzul si deficientele care pot aparea in decursul vietii. Portile pentru testarea gratuita a auzului se vor deschide in cabinetul Sonorom din Galati pe 5, 6 si 7 septembrie si vor ramane deschise permanent in aceleasi zile ale fiecarei luni. Persoanele care vor sa-si faca testarea se vor putea duce la sediul din str. Ion Creanga, bl. Egreta 2, sc.2, parter, ap. 12. Surditatea este o boala care nu se vede si nu doare, dar asta nu inseamna ca deficienta auditiva este un fenomen izolat. Dimpotriva, statisticile arata ca in prezent exista mai mult de 500 de milioane de oameni pe glob cu o deficienta auditiva. Aproximativ 15% din populatia lumii sufera de o pierdere de auz, jumatate fiind purtatoare de proteze auditive.
Estimarile pentru 2015 spun ca numarul va creste la 700 milioane. Numai in lumea dezvoltata numarul persoanelor cu deficiente de auz va fi de 215 milioane in anul 2015. Dintre acestia, aproximativ 90 milioane vor fi europeni. Prof. dr. Ermil Tomescu, medic primar ORL-ist, apreciaza implicarea societatilor in testarea gratuita a populatiei.
”In felul acesta, afectiunile legate de disfunctionalitatile urechii ar putea fi identificate si rezolvate din timp, cu implicatii si costuri cu mult mai mici atat pentru stat cat si pentru pacienti”, a precizat profesorul. Prejudecata potrivit careia deficienta auditiva afecteaza doar oamenii in varsta poate fi demontata de statistici. Circa 50% dintre persoanele cu deficiente au varsta sub 65 de ani, iar multi dintre ei sunt copii sau tineri. Trei bebelusi dintr-o mie se nasc cu probleme permanente de auz. Depistarea si tratarea precoce a hipoacuziei duce la imbunatatirea inteligibilitatii vorbirii si dezvoltarii limbajului a copiilor si la imbunatatirea calitatii vietii adultilor. Dr. Alexandru Pascu, medic primar ORL-ist, considera ca testarea auzului populatiei unei tari este o dovada de civilizatie
”Este foarte important sa se ia masuri acolo unde trebuie si sa se intervina acolo unde se poate. Eu insumi am initiat un program, sub egida Ministerului Sanatatii, pentru testarea nou nascutilor. Informarea si educarea populatiei despre grija asupra sanatatii este intotdeauna bine venita”, a afirmat dr. Pascu. Aproape 50% din copii se confrunta cu infectii si supuratii ale urechii medii, care pot provoca o pierdere de auz temporara sau permanenta. Cu cat este diagnosticata mai repede pierderea de auz, cu atat mai repede copilul va putea purta aparate auditive si va avea sanse mari sa se bucure de o copilarie fericita. Compania Sonorom protezeaza atat adulti, cat si copii. Echipa din Galati a protezat peste 1.200 de pacienti, din care 20% sunt copii. In Bucuresti, peste 8.000 de pacienti au beneficiat de proteze, iar la Timisoara mai mult de 1.600