Prevalenţa hepatitei cu virus C este, potrivit celor mai noi studii efectuate pe o eşantionare foarte corectă a populaţiei, de 5,4%, adică de circa patru-cinci ori mai mare decât a ţărilor din jurul nostru, cu excepţia Moldovei şi Bulgariei, care au prevalenţe asemănătoare, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Ficatului, şeful Clinicii de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
„Motivul pentru care prevalenţa este atât de ridicată este faptul că doar unu din cinci cazuri au simptomatologie clinică şi motivaţie pentru a merge la medic. Celelalte patru sunt asimptomatice, dar contagioase. Aşa se face că în mediul familial sau la locul de muncă infecţia poate fi transmisă cu uşurinţă de persoane infectate care nu conştientizează faptul că sunt bolnave”, a explicat specialistul.
Prof. dr. Voiculescu a subliniat că o altă particularitate a infecţiei cu virusul hepatitic C este acea că „scadenţa, nota de plată nu vine după următoarele săptămâni sau luni, ci după ani”. „Come hepatice induse de virusul C sunt foarte rare, în schimb, ciroza şi carcinomul hepatic sunt foarte frecvente, dar după 15-20 de ani”, a adăugat el.
Referindu-se la complicaţiile virusului C, prof. dr. Mihai Voiculescu a spus că acestea sunt: hepatita cronică în 80% din cazuri, ciroza hepatică în 10%-12% din cazuri, după 20 de ani, cancerul hepatic în 2%-4% din cazuri, după 20 de ani. În acest moment, principala cauză de cancer hepatic în lume este infecţia cu virus hepatitic C, a arătat medicul.
„Avem o veste foarte bună: infecţia cu virusul hepatitic C este vindecabilă. Virusul poate fi eliminat definitiv. Aceasta se întâmplă în mod diferit, în raport cu genotipul virusului şi unele particularităţi ale individului”, a afirmat Voiculescu. Potrivit acestuia, România găzduieşte genotipul 1B, cel mai dificil de tratat. „Aşa se face că persoanele niciodată tratate răspund virusologic susţinut pe terapia clasică în 40%-45% din cazuri. Dacă însă terapia se îmbunătăţeşte prin asocierea unui al treilea produs, pacienţii cu genotipul unu-doi niciodată trataţi vor furniza răspunsuri virusologice stabile între 80% şi 90% din cazuri. Noua terapie cu boceprevir a dublat sau a triplat răspunsul terapeutic chiar şi la persoanele care au recăzut sau nu au răspuns iniţial terapeutic”, a susţinut medicul.
El a evidenţiat că, datorită eforturilor depuse de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, ţara noastră a fost reperată ca una cu pacienţi complianţi (care îşi fac tratamentul corect, doar 1% dintre ei renunţă la tratament, faţă de 15% în alte ţări) şi a primit dreptul de a trata gratuit şi cu sprijinul CNAS între 150 şi 200 de pacienţi dintr-un total de 1.000, cu susţinerea companiei producătoare.
„În viitor se are în vedere ca la nivelul CNAS cel puţin 200-300 de pacienţi să primească anual tratamentul cu boceprevir pentru bolnavii cu recăderi sau non răspuns”, a detaliat prof. dr. Mihai Voiculescu. În ceea ce priveşte costurile, acestea sunt în jur de 25.000 de euro pentru trei luni, cu schema iniţială, la care se adaugă şi noua terapie, cu o probabilitate de răspuns de 60%-70%. Răspunsul înseamnă eliminarea definitivă a virusului, a precizat prof. dr. Mihai Voiculescu. El a menţionat că există o zonă endemică pentru infecţia cu virus hepatitic C – sudul Olteniei şi riveran Dunării Tulcea, la fel şi la bulgari.
Pentru a preveni infecţia, întrucât nu este vaccin, populaţia trebuie să se controleze o dată pe an, pe un pachet minimal de investigaţii, care ar putea detecta 80%-90% din hepatite pe baza transaminazelor, iar cele cu risc crescut trebuie să-şi facă viremia, testele pentru hepatite a recomandat, prof. dr. Voiculescu. AGERPRES