Peste 10.000 de pacienţi pot fi diagnosticaţi, anual, în România, cu ocluzie venoasă retiniană, estimează specialiştii. Ocluzia venoasă retiniană este o afecţiune severă oculară, invalidantă vizual, ce poate altera semnificativ calitatea vieţii pacienţilor şi integrarea lor socială prin limitarea unor activităţi cotidiene, cum ar fi lectura unui ziar, vizionarea unui film sau şofatul.
Uveitele reprezintă o categorie de afecţiuni în care inflamaţia segmentului intermediar al ochiului, denumit uvee, joacă un rol esenţial, ce poate produce o pierdere semnificativă a vederii cu potenţial de progresie către orbire. Această afecţiune poate fi dată de afecţiuni reumatoide, sinusuri, amigdale şi este frecvent întâlnită. Cea mai crescută incidenţă a uveitelor se înregistrează în categoria de vârstă activă 20-50 de ani, a declarat dr. Florin Baltă, de la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.
Potrivit acestuia, afecţiunea este frecventă şi la copii, care reprezintă 5%-10% din total persoanelor cu această afecţiune. Sunt probleme bilaterale în special la copiii cu artrită reumatoidă, dar noua terapie lansată sâmbătă este foarte bine venită, a spus medicul, referindu-se la primul medicament, Ozurdex, destinat tratamentului afecţiunilor retiniene. Medicamentul este dezvoltat specific pentru tratamentul afecţiunilor retiniene şi a fost autorizat în Europa în luna iulie 2010. Este un implant polimeric biodegradabil ce conţine dexametazonă – un corticosteroid puternic -, condiţionată într-un aplicator special de unică folosinţă care permite injectarea intravitreană în segmentul posterior al ochiului. Medicamentul asigură tratamentul pe termen lung, 6 luni, comparativ cu cele de până acum care au un efect pe termen mai scurt, a precizat medicul.
La rândul său, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, preşedinta Comisiei de Oftalmologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, a spus că Ozurdex reprezintă pentru medicii oftalmologi un pas înainte, fiind „cea mai bună opţiune în tratamentul unor afecţiuni retiniene cu potenţial masiv de impact asupra vederii”. „Ca specialişti, găsim în modul unic de administrare de tip implant biodegradabil, cu beneficiile implicite, şi potenţa substanţei active, cunoscută deja, o combinaţie care ne ridică aşteptările în privinţa rezultatului terapeutic pentru pacienţii noştri’, a explicat dr. Pop. Aceasta a precizat că injecţia nu poate fi făcută decât de medicul oftalmolog.
Prof. dr. Monica Pop a reliefat că demult se aştepta o astfel de soluţie terapeutică pentru afecţiuni ca edemul (inflamaţia zonei de vedere bună, centrală) macular, pentru diabetici şi care au şi afecţiuni oftalmologice la zece ani de la debutul diabetului.
„Am un număr de pacienţi trataţi în spital cu această nouă alternativă terapeutică iar rezultatele sunt foarte bune, chiar spectaculare. O pacientă care nu mai putea citi, după administrarea primei injecţii, a doua zi a putut citi”, a detaliat medicul. În cadrul sesiunii de lansare a noii terapii, sâmbătă, compania producătoare şi medicii oftalmologi au ţinut un moment de reculegere în memoria prof. dr. Benone Cârstocea, la 40 de zile de la decesul său. AGERPRES