Unul din patru adulți are ficat gras, ceea ce înseamnă că excesul de grăsime s-a acumulat în celulele hepatice, iar acumularea de grăsime în ficat a fost observată chiar și la copii. Ficatul gras este o boală a stilului de viață, iar riscul de a dezvolta una este crescut de supraponderalitate și de lipsa exercițiului fizic. De asemenea, calitatea dietei joacă un rol. Consumul de prea mult zahăr, cereale cu conținut scăzut de fibre și alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul și produsele lactate bogate în grăsimi, accelerează acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Excesul de alcool este, de asemenea, un factor de risc considerabil; cu toate acestea, doar unul din cinci cazuri de boală a ficatului gras este cauzat de alcool.

Ficatul gras face adesea parte dintr-o tulburare metabolică mai largă. Este frecvent întâlnit la persoanele care prezintă caracteristici ale sindromului metabolic, cum ar fi obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială și nivelurile anormale ale glicemiei și ale grăsimilor. Până la 60-70% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au și ficat gras. Cu toate acestea, și oamenii slabi pot dezvolta ficat gras și, în același timp, nu toți cei care sunt supraponderali dobândesc această boală.

Scăderea în greutate reduce și grăsimea din ficat

Nu există niciun medicament special pentru boala ficatului gras. Tratamentul principal constă în a pierde excesul de greutate, a face mai multă mișcare și a urma o dietă sănătoasă; una care favorizează sursele de grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale și peștele gras și evită/exclude băuturile zaharoase. Indiferent de cauza bolii, ficatul gras este ușor deteriorat de alcool, ceea ce înseamnă că consumul acestuia ar trebui restricționat.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Hepat.ro