parkinson.jpg– Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.
Studiul, publicat în jurnalul The Lancet Neurology, a utilizat un virus pentru a anexa gene celulelor din creier, fapt ce a avut ca rezultat reducerea simptomelor pentru jumătate dintre participanţi.

Boala Parkinson afectează 120 de mii de oameni în Marea Britanie, majoritatea în vârstă de peste 50 de ani, cauzând tremurare necontrolată, rigiditate şi mişcări lente pe măsură ce moare o parte din creier. Nu există niciun remediu, deşi unele medicamente şi stimularea în profunzime a creierului s-au dovedit a reduce simptomele.

Pacienţii care suferă de Parkinson au niveluri reduse ale unei substanţe chimice numite ‘GABA’, într-o parte a creierului lor, cunoscută drept nucleu subtalamic. Cercetătorii au creat un virus care ‘infectează’ celulele cu o genă pentru a mări producţia acestei substanţe.
În cadrul studiului clinic, virusul a fost injectat în creierul a 22 de pacienţi, în timp ce alţi 23 au fost supuşi unei ‘operaţii false’, fiind doar făcuţi să creadă că le-a fost injectat respectivul virus. Funcţiile lor motorii au fost apoi urmărite pe o perioadă de şase luni. Pacienţii care au primit terapia genetică au arătat o îmbunătăţire cu 23,1% a funcţiilor motorii, iar cei care au trecut prin ‘operaţia falsă’, 12,7%.


Autorii cercetării susţin că aceste rezultate ‘oferă o nouă alternativă la tratamentul farmacologic sau chirurgical’ şi ‘exprimă promisiunea terapiei genetice pentru alte boli neurologice’.
Profesorul Nicholas Mazarakis, un specialist în terapia genetică de la universitatea Imperial College London, a declarat, potrivit BBC, că rezultatul pozitiv este ‘foarte încurajator’, adăugând însă că acesta trebuie privit cu precauţie deoarece îmbunătăţirea medie este destul de redusă, de doar 10,4%, între scorurile obţinute de pacienţii care au primit terapia genetică şi cei care au primit tratamentul placebo.


Există îngrijorări cu privire la siguranţa terapiei genetice. În 1999, Jesse Gelsinger a murit în timpul unui studiu clinic, în SUA, şi au existat cazuri de leucemie în Franţa, după efectuarea unui astfel de tratament, însă autorii studiului susţin că procedura este sigură.
Dr. Michelle Gardner, managerul departamentului de cercetare-dezvoltare din cadrul fundaţiei Parkinson’s UK, a afirmat că ‘acest studiu exprimă promisiunea unei terapii genetice pentru afecţiunile neurologice precum boala Parkinson, însă cercetarea trebuie să fie continuată’, adăugând că nu se ştie cât de mult vor dura beneficiile acestui tratament sau dacă există probleme pe termen lung cauzate de intruducerea de viruşi în creier.AGERPRES