Pentru prima dată, cercetătorii au folosit cu succes bacteriofagi (viruși care ucid bacteriile), pentru a trata o infecție pulmonară micobacteriană rezistentă la antibiotice. Medicii de la National Jewish Health, din Statele Unite ale Americii, au aplicat unui pacient tânăr cu fibroză chistică, un tratament cu bacteriofagi, pentru a putea face posibil un transplant pulmonar care să-i salveze viața.
Utilizarea cu succes a bacteriofagilor pentru a trata infecția pulmonară cu Mycobacterium abscessus a apărut descrisă într-un studiu de caz publicat în revista Cell.
”Încercăm – fără succes- de ani de zile să eliminăm infecția micobacteriană cu o ajutorul unor varietăți de antibiotice. Folosind proprii inamici naturali ai bacteriilor, am reușit să eliminăm infecția, fapt ce a dus la realizarea, cu succes, a unui transplant pulmonar”, a declarat dr. Jerry Nick, autorul principal al studiului și directorul programului de fibroză chistică din cadrul National Jewish Health, un centru important în tratarea infecțiilor cu MNT, care deține cel mai mare program adresat adulților cu fibroză chistică.
Fibroza chistică este o boală ereditară care provoacă acumularea de mucus în plămâni, fapt ce duce la infecții bacteriene repetate, care afectează plămânii și care pot provoca insuficiență respiratorie. Deși noile tratamente au îmbunătățit foarte mult prognosticul pentru persoanele cu fibroză chistică, speranța de viață rămâne semnificativ redusă.
Micobacteriile sunt un gen comun de bacterii, frecvent răspândite, care pot provoca tuberculoză, lepră și infecții micobacteriene netuberculoase (MNT). Mycobacterium abscessus este o infecție cu MNT deosebit de agresivă și dificilă. Tratamentele cu multiple combinații de antibiotice, care pot dura și ani de zile, adesea eșuează.
Bacteriofagii sau pe scurt, fagii, sunt viruși care atacă bacteriile. Interesul în utilizarea lor pentru tratarea infecțiilor bacteriene a crescut în ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe bacterii au devenit rezistente la antibiotice.
Fagii sunt adesea specifici doar pentru câteva tipuri de bacterii. În 2016, dr. Nick și colegii săi au trimis mostre de Mycobacterium abcessus obținute din plămânii pacientului tânăr, în căutarea unor fagi care ar putea ucide micobacteria. Dr. Graham Hatfull, de la Universitatea din Pittsburgh, a testat zeci de candidați identificând doi bacteriofagi care au distrus eficient micobacteria care infecta plămânii pacientului. Bacteriofagii au fost modificați genetic pentru a le optimiza potențialul.
Dr. Graham Hatfull este profesor de științe biologice la Universitatea din Pittsburgh și autor al studiului, este unul dintre pionierii descoperirii și utilizării fagilor pentru a trata infecțiile micobacteriene.
„Pe viitor, această cercetare poate servi drept referință pentru utilizarea fagilor în tratarea pacienților cu infecție pulmonară severă cu Mycobacterium abscessus și poate salva vieți”, a spus dr. Nick.
Medicii de la National Jewish Health au primit autorizația de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), pentru utilizarea tratamentului experimental.
Pacientul a primit prima perfuzie cu bacteriofagi în septembrie 2020, apoi i-au fost administrate perfuzii timp de 500 de zile, de două ori pe zi. În termen de două luni, o varietate de markeri genetici și clinici au indicat că tratamentul a fost unul reușit. La un an de zile de la începerea tratamentului cu bacteriofagi infecția pacientului a fost eliminată.
În octombrie 2021 pacientul a suferit un dublu transplant pulmonar și a urmat terapia cu bacteriofagi pe parcursul întregii proceduri, precum și în timpul recuperării. După realizarea transplantului, o serie de markeri nu au indicat nicio dovadă a infecției. În prezent, tânărul a întrerupt toate tratamentele pentru Mycobacterium abcesus și duce o viață normală.
Sursă material: www.eurekalert.org