Pacienții cu boli pulmonare interstițiale, care au primit oxigen umidificat şi încălzit în urma terapiei cu canulă nazală cu flux mare de oxigen, au prezentat îmbunătățiri semnificative ale rezistenței și parametrilor fiziologici înregistrați în timpul exercițiilor fizice.

”În activitatea clinică și în cea de reabilitare pulmonară, am întâlnit frecvent pacienți cu boală pulmonară interstițială, care nu pot face anumite exerciții fizice. Am căutat noi strategii de îmbunătățire a capacității funcționale, precum și a rezistenței în timpul antrenamentului; aceste aspecte se realizează prin corectarea saturației de oxigen și prin reducerea semnelor de dispnee și oboseală la pacienții cu această afecțiune. Terapia medicală cu canulă naxală cu flux mare de oxigen s-a dovedit a fi eficietă în rândul pacienților cu BPOC și ar putea fi implementată în timpul antrenamentelor fizice la pacienții cu boala pulmonară interstițială”, declară dr.Yara Al Chikhanie, de la Centrul de reabilitare cardiopulmonară Dieulefit Santé din Rhône-Alpes din Franța și dr. Samuel Verges, cercetător la UM Sports Pathologies la Hôpital Sud din Grenoble din Franța.

Cercetătorii au observat îmbunătățiri semnificative ale timpului și rezistenței la pacienții care au folosit terapia cu canulă nazală cu flux mare de oxigen. În plus, cercetătorii au observat întârzieri în desaturarea oxigenului, în răspunsul cronotop, precum și asupra dispneei și oboselii.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Pneumologia.ro