Țările bogate au cumpărat o mare parte din vaccinurile Covid-19

Conform analizei efectuate de organizația caritabilă Oxfam, „națiunile bogate care reprezintă doar 13% din populația lumii au încolțit deja 51% din dozele promise de candidați la vaccinul Covid-19”. La nivel global, s-au convenit oferte pentru un total de 5,3 miliarde de doze de vaccinuri aflate în prezent în faza finală a studiilor clinice. Cea mai mare parte a acestora, 2,7 miliarde de euro, a ajuns în țări precum Statele Unite, Regatul Unit, Australia și Japonia.

După cum este prezentat în acest infografic, Oxfam se așteaptă ca „în cazul extrem de puțin probabil ca toate cele cinci vaccinuri să reușească, 61% din populația lumii nu va avea vaccin până cel puțin în 2022. Este mult mai probabil ca unele dintre aceste experimente să eșueze, lăsând numărul persoanelor fără acces și mai mare. “

Cercetările Oxfam arată că opțiunile pentru întreaga aprovizionare cu unul dintre vaccinuri au fost vândute „națiunilor bogate” la costul de până la 35 USD pe doză, „fiind un cost mult prea mare pentru multi oameni care trăiesc în sărăcie”.

Anna Marriott, consilier pentru politici de sănătate la Oxfam, a comentat: „Aceste cifre dezvăluie modul în care monopolurile farmaceutice sunt protejate în detrimentul sănătății oamenilor și al economiei globale. În timp ce țări precum Marea Britanie sunt, în mod înțeles, îngrijorate de asigurarea unor doze suficiente, până când vor contesta monopolurile, aceste acorduri vor lăsa “pe dinafară” multe națiuni mai sărace. Cel mai important, nu vom putea produce niciodată un vaccin la scară largă până când corporațiile nu își împărtășesc cunoștințele fără brevete. Avem nevoie de un vaccin pentru oameni, nu de un profit ”.