Preşedintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, solicită Guvernului soluţii care să asigure o măsură „echilibrată” şi „rezonabilă” între producătorii de medicamente generice (echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat – n.r.) şi cei de medicamente scumpe.
„Propunerea noastră este către doamna prim-ministru, ministrul Sănătăţii, dar şi către Ministerul de Finanţe de a studia cât mai rapid problematica aceasta şi a găsi soluţii care să asigure o măsură echilibrată şi rezonabilă între producătorii de generice, care se adresează celei mai mari părţi a populaţiei, şi producătorii de medicamente scumpe, care beneficiază într-o măsură mult mai mare. Până la urmă, medicamentele compensate sunt compensate de la buget, deci reprezintă şi un cost pe care îl suportăm fiecare în calitate de contribuabil”, a precizat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.
Precizarea liderului ALDE a fost făcută în contextul unei discuţii pe care a avut-o, joi, cu reprezentanţi ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România cu privire la taxa clawback.
„Actuala formulă a taxei clawback defavorizează producătorii de medicamente ieftine, în general medicamentele generice, şi favorizează producătorii de medicamente scumpe şi lucrul acesta are mai multe consecinţe. Prima consecinţă este că marea parte a populaţiei care foloseşte medicamente fie compensate, fie necompensate, plăteşte mai mult decât ar putea să fie în final preţul de vânzare, adică să scădem preţul de vânzare. În al doilea rând, nu le permit acestor producători să investească nişte sume în medicamente noi, care se pot elabora pe bază de studii de cercetări, de laborator etc.”, a susţinut Tăriceanu. AGERPRES