Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că judeţul se află într-un trend de scădere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, ca urmare a măsurilor luate în parteneriat cu populaţia şi în colaborare cu autorităţile.

„Acum suntem într-un trend de scădere, putem să spunem că săptămâna trecută am fost într-un platou, dar acum am intrat într-un trend de scădere, avem câteva focare, tipice de altfel, în centre de bătrâni, la spitale, care încep să iasă, dar interesant este că şi focarele sunt generate din cazuri cu răspândire comunitară, adică din familie sunt aduse, iar la spitale în zona de recreere, dezechipare, unde e foarte greu de evitat”, a declarat dr. Tar.

Aceasta a explicat că a discutat ore întregi cu primarii din localităţile cu probleme pe marginea măsurilor ce trebuie luate şi a apreciat şi implicarea instituţiilor care au transmis mesaje populaţiei, în special Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Rezultatul e urmare a măsurilor pe care le-am luat, în parteneriat cu populaţia, în colaborare cu autorităţile, în primul rând DSP, primăriile, ISU, Poliţia, Jandarmeria, dar şi corpul medical, spitalele, Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei. Dar şi încercarea, prin mijloace de comunicare, de a convinge populaţia că este interesul nostru comun să facem ceva, că nimeni nu are interesul să apucăm sărbătorile în carantină. Măcar până vine vaccinul, la care cu toţii ne uităm cu mari aşteptări, nu ştim de unde şi cum, dar îl aşteptăm ca să ne salveze, că acest efort susţinut atât din partea medicilor, cât şi din partea populaţiei nu poate fi dus la infinit. Noi ştim foarte bine şi înţelegem că sunt nişte măsuri neplăcute şi restrictive şi niciunui om nu-i place să fie restricţionat în libertatea lui, în lucrurile plăcute, să ajungem să interzicem întâlnirile de familie sau să recomandăm să nu se mai facă, că deja aici am ajuns. (…) Ştim că e neplăcut şi ştim că mulţi sunt supăraţi pentru asta, dar e în interesul nostru comun”, a punctat şefa DSP Harghita.

În judeţul Harghita, rata de infectare a scăzut, în ultimele două săptămâni, de la 3,33 la mia de locuitori în data de 26 octombrie, la 2,7 la mia de locuitori, înregistrată în cursul acestei zile.

Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului, în ultimele 24 ore au fost confirmate 64 de cazuri noi în judeţ, iar 194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. Numărul total de cazuri înregistrat în judeţ, de la începutul pandemiei, este de 3.720, iar 126 de persoane care erau infectate cu SARS-CoV-2 au decedat. AGERPRES