Ar putea fi o ilustraţie cu 3 persoane şi text

Asociația Cetățenilor Implicați în Comunitate Iași (ACIC) desfășoară în perioada 29 august – 15 noiembrie 2024 proiectul ”Tangoterapia și rolul său în recuperarea pacienților cu boala Parkinson și alte tulburari de miscare, editia a III-a”, proiect co-finantat cu fonduri nerambursabile de Municipiul Iasi, in baza legii 350/2005.

Miercuri, 2 octombrie, de la ora 10.00, la Centrul de pensionari “Sf. Cuvioasa Parascheva” din Iași, are loc conferința de presă de lansare a proiectului “Tangoterapia și rolul său în recuperarea pacienților cu Boala Parkinson și alte tulburări de mișcare.

Proiectul oferă sesiuni GRATUITE de tangoterapie, dar și activități de socializare și de terapie ocupațională (art terapie) pacienților diagnosticați cu boala Parkinson și alte tulburări de miscare. În proiect se pot înscrie pacienți din municipiul sau județul Iași, însoțiți de un aparținător (dacă nu există aparținător, se asigură parteneri de lucru din membrii echipei de proiect).

Inițiator și coordonator proiect: Anca Ciliac, art terapeut/instructor autorizat de dans, dansator și instructor de tango argentinian.
Colaborator proiect: Asociația Tango Iasi-școala de tango Argentinian Tango Feliz Iași.

Beneficiarii proiectului pot fi pacienți cu boala Parkinson, pacienți cu alte tulburări de mișcare și mobilitate redusă (scaun rulant, patologie oncologică) cu domiciliul în Iași (sau județul Iași) indiferent de sex, vârstă, statut social etc. Participarea la sesiunile de tangoterapie este gratuită. Numarul de locuri este limitat.
Înscrieri și relații la telefon 0720044058.

Proiectul ”Tangoterapia și rolul său în recuperarea pacienților cu boala Parkinson-ediția a III-a” are urmatoarele obiective:

  • extinderea grupului țintă de beneficiari la un număr de 15 persoane (pacienți cu boala Parkinson, dar și alte tulburări de mișcare, pentru pacienți cu mobilitate redusă sau în scaun rulant, patologie oncologică);
  • sesiunile de tangoterapie vor fi transmise on line, astfel incat beneficiarii nedeplasabili sa poata participa;
  • activitati de socializare si terapie ocupationala atat in aer liber cat si in interior;
  • continuarea cercetării demarate în primele două ediții (2022, 2023);
  • campanie de conștientizare a populației asupra problematicii bolii Parkinson (evenimente de tango stradal, discuții libere cu publicul, pacienții, specialiști în domeniu, participarea cu articole și prezentări la conferințe, manifestări științifice);
  • retipărirea ghidului (de buzunar) de informare, prim ajutor și bune practice, care a avut un succes extraordinar (ghidul conține date importante și imagini despre identificarea timpurie a simptomelor bolii Parkinson, despre cum putem recunoaște o persoana care ar putea suferi de boala Parkinson și are o criză specifică, despre cum putem ajuta o persoană cu boala Parkinson într-un moment de criză, ce să facem și ce să nu facem în prezența unei persoane cu boala Parkinson etc.);
  • realizarea unui material video de constientizare asupra bolii Parkinson, cu participarea beneficiarilor;
  • organizarea unui spectacol tematic/manifest la care să participe toți beneficiarii din proiect, ca parte din campania de conștientizare a proiectului, dar și în scop caritabil, pentru adunarea de fonduri care se asigure continuitatea și permanentizarea proiectului.

 

Beneficiile tangoterapiei în cazul pacienților cu boala Parkinson sunt următoarele:

1. Tangoul ii ajută pe pacienții cu Parkinson sa reînvețe să meargă (caminar). Ora de tango începe cu exerciții de respirație și conectare corporală, apoi mers individual, mers în pereche, de mână, îmbrățișare deschisa.
2. Tangoul îl ajută pe pacient sa iasă din postura de victimă (ceea ce din punct de vedere psihic și emoțional este o catastrofă) în care se poziționează din momentul în care diagnosticul este pus. Faptul ca în tango cei doi parteneri (liderul în special) sunt responsabili pentru felul în care se va simți celălalt, face ca pacientul cu Parkinson să-și mobilizeze toate resursele și să „uite„ că este neajutorat. În felul acesta se îmbunătățesc echilibrul, postura, mersul-grav afectate în această maladie, dar se recapătă ușor, ușor și capacitatea de control (una din nevoile esențiale umane, afectată în boala Parkinson), crește încrederea.
3. Tangoul îl ajută pe pacientul cu Parkinson să își crească stima de sine, să găsească motivația de a iesi din casă, de a socializa reducând astfel din efectele depresiei, care se instalează la acest segment de pacienți. Efectele benefice, vindecătoare, ale îmbratisarii (datorită eliberării de endorfine) asigură menținerea unei stări emoționale armonioase, extrem de importantă pentru orice pacient.
4. Îmbunătățirea memoriei, deoarece una din particularitățile tangoului este că trebuie să reții anumite succesiuni de pași.
5. Îmbunătățirea coordonării, atât minte corp cât și coordonarea spațială: în tango, mintea și corpul sunt ”forțate” să se coordoneze, dar cu ajutorul muzicii. În tango există doar pași: înainte, înapoi și lateral. Restul este improvizație. S-a demonstrat că muzica (deși nu se cunoaște încă mecanismul) determină formarea de alte rețele neuronale care duc la mișcarea corpului, decât cele deja cunoscute și altfel, afectate în boala Parkinson. În timpul dansului, dar în special în cazul tangoului, se conectează rapid cele două emisfere cerebrale, dreaptă și stângă, deoarece tangoul implică în același timp concentrare, memorie, gândire anticipativă, prezență, echilibru, atenție, creativitate. Toate studiile de până acum (încă puține), susțin rolul terapeutic al tangoului, tocmai pentru ca stimulează neurogeneza (formarea de noi neuroni), dar și această capacitate a creierului, numită neuroplasticitate (crearea de noi rețele neuronale). De altfel, tot mai multe dovezi ale epigeneticii și fizicii cuantice, dovedesc faptul că gândurile și sentimentele noastre pot modifica ADN-ul, iar ADN-ul modifică în mod direct materia din care este structurată lumea.
6. Îmbunătățirea comunicării și a legăturii emoționale cu partenerul/familia prin dezvoltarea limbajului și comunicării corporale.
7. O particularitate deosebită a tangoului argentinian este conexiunea, adică legătura și comunicarea emoțională, corporală, senzorială, care se naște între cei doi parteneri prin intermediul contactului la nivelul pieptului, din timpul dansului. Este știut că inima genereză cel mai mare și puternic camp electromagnetic al organismului, mai mare decât cel al creierului, ce poate avea o rază de 2-3 m în afara corpului. Acest câmp magnetic al inimii este suma tuturor emoțiilor și convingerilor noastre. Datorită acestei conexiuni care se creează în timpul dansului, se produce o armonizare a celor doua câmpuri magnetice, cu efecte benefice extraordinare asupra partenerilor.

Una din noutățile acestei ediții este extinderea proiectului și la pacienții din centrul de pensionari “Sf.Cuvioasa Parascheva” din Iași, dar și online, pentru pacienții nedeplasabili.