Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a declarat joi că legea în domeniu ar trebui modificată în ceea ce priveşte regulile administrative de prescriere, unde sunt o mulţime de prevederi care interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită şi la care pacientul nu are acces, şi nu în privinţa regulilor profesionale.

De exemplu, protocoalele terapeutice sunt un set de reguli profesionale. Ele nu se suprapun protocolului de prescriere, care este o regulă administrativă. În protocoalele de prescriere sunt o mulţime de prevederi care interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită şi la care pacientul nu are acces. Ne referim la modificări de lege care să asigure categoria de asigurat ca responsabilitate a Casei Naţionale şi, la fel, în ceea ce priveşte posibilitatea de a prescrie pacienţilor ceea ce au nevoie, mai ales în situaţii de urgenţă. Şi sunt multe alte modificări legislative de care avem nevoie şi care se referă numai la posibilitatea noastră de a ne efectua profesia„, a precizat Tănăsescu, într-o conferinţă de presă.

Ea şi-a susţinut afirmaţiile cu un exemplu: „Un pacient cu fractură ajunge în camera de gardă dintr-un spital din Bucureşti. Acolo, medicul de gardă este în sala de operaţie şi în camera de gardă sunt un medic rezident şi asistentul care se ocupă de aşa ceva. Se face o radiografie, se pune în evidenţă fractura şi se pune un gips. După care pacientul primeşte un pătrăţel de hârtie pe care scrie Clexan 21 de fiole şi concediu medical 21 de zile. Vreau să vă precizez că medicul de familie nu are dreptul să elibereze concediul, decât ca urmare a actului medical propriu şi oricum este de maximum zece zile. Vreau să vă mai precizez că hemoglobinele cu lanţ scurt, din care face parte şi acel produs, dar mai sunt şi altele cu acelaşi regim de prescriere, scrie clar la prescriptor: exclusiv ginecolog, ortoped, chirurg ş.a.m.d., iar medicul de familie nu are dreptul să-ţi dea această reţetă decât după ce a iniţiat cu reţetă compensată medicul specialist şi a eliberat şi o scrisoare medicală. În camera de gardă acest lucru nu se întâmplă niciodată şi atunci rămâne întrebarea: laşi pacientul cu riscul de a face tromboembolism pulmonar şi să moară, îl convingi să-şi cumpere cu bani întregi un produs scump sau ce faci?”.

Un alt exemplu dat de preşedintele SNMF s-a referit la categoria de asigurat: „Casa de Asigurări îşi asigură numai calitatea, că Popescu este asigurat. După trei ani ne cere acum, în anumite judeţe, să ducem dovada că mulţi pacienţi erau co-asiguraţi, şomeri sau în ajutor social. După trei ani, să ducem noi dovada, în condiţiile în care sistemul informatic integrat este al lor. Aceste lucruri care se referă la categoria de pacient trebuie să aparţină Casei, care are la dispoziţie sisteme informatice şi are posibilitatea unor legături inter-instituţionale cu Casa de Pensii, Comisia de Handicap ş.a.m.d. Ei trebuie să valideze categoria de asigurat şi nu noi, nu este obligaţia noastră”.

Vicepreşedintele SNMF, Sandra Alexiu, a reiterat anunţul privind organizarea unui miting în data de 15 noiembrie, în faţa Guvernului. „Vom organiza un miting, la care vor fi prezenţi colegii noştri din toată ţara, reprezentanţii lor, partenerii noştri din coaliţie (Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” – n.r.). Noi am stabilit ora 11,00, ne dorim să ajungem în Piaţa Victoriei, dar aşteptăm încă aprobarea de la Primăria Capitalei cu privire la mitingul din 15. Protestele noastre nu se închid aici, ci se vor închide în momentul în care vom obţine revendicările noastre şi vom fi primiţi la discuţii ca să putem ajunge acolo unde ne dorim”, a precizat Alexiu.

Coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, formată din nouă organizaţii non-guvernamentale care apără drepturile pacienţilor şi ale medicilor de familie, a organizat pe 2 noiembrie o conferinţă de presă despre necesitatea finanţării corecte a asistenţei medicale primare în România. AGERPRES