Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid. Salvaţi Copiii România organizează, în perioada 7 – 10 septembrie, la Bran, jud. Braşov, cea de-a treia ediţie a Taberei Sănătăţii, la care participă 80 de copii din întreaga ţară, pentru a lua parte la dezbateri şi activităţi ce au ca scop reducerea impactului pandemiei asupra bunăstării lor mintale şi asupra sănătăţii generale.

În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizaţiei în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România în luna iunie.

De asemenea, cercetările recente realizate de Save the Children la nivel internaţional evidenţiază faptul că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputinţă, de singurătate şi de frică de izolare de cei dragi.

În anul marcat de restricţiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea şcolilor şi trecerea la educaţia online, centrele de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii au preluat copii şi adolescenţi care au dezvoltat diferite tulburări emoţionale, în proporţie majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.

Astfel: Cele mai frecvente diagnostice în cazul preşcolarilor au fost reprezentate de anxietate şi anxietatea şcolară (dificultăţile de readaptare şcolară).
– Diminuarea concentrării la orele online, precum şi scăderea abilităţilor şi a interacţiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie şi irascibilitate.
– Imposibilitatea de a face activităţi în aer liber şi de a ieşi în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Tabăra Sănătăţii face parte din proiectul Alegeri Sănătoase, desfăşurat cu sprijinul Kaufland România. În activităţile derulate până în prezent, a fost identificată nevoia copiilor de a învăţa cum să procedeze atunci când sunt îngrijoraţi, când le lipseşte sprijinul social, când sunt plictisiţi sau lipsiţi de motivaţie. Convingerea noastră este că aceşti copii au nevoie să fie pregătiţi să devină „ambasadori ai stării de bine”, întrucât efectele pandemiei asupra balanţei emoţionale a copiilor ar putea să persiste mult timp după trecerea acesteia.

„Au existat multe schimbări bruşte în viaţa copiilor şi încă nu cunoaştem impactul pe termen lung al acestei crize. Se cere să fim vigilenţi şi să facem tot posibilul pentru a limita impactul asupra sănătăţii mintale a copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii. „Cei care trăiesc în sărăcie sau sunt martori ai violenţei domestice sunt cu adevărat vulnerabili. În cele mai grave cazuri, dacă nu se intervine, se poate ajunge la depresie sau alte probleme de sănătate mintală”, a adăugat aceasta.

„Noi, la Kaufland România, ne asumăm responsabilitatea faţă de comunitatea din care facem parte şi suntem dedicaţi proiectelor strategice, cu viziune pe termen lung, cum este proiectul Alegeri sănătoase. De peste 3 ani, împreună cu Salvaţi Copiii România, sprijinim educaţia şi dezvoltarea armonioasă a copiilor”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Pe parcursul celor patru zile de tabără, copiii vor participa la ateliere menite să îi ajute să exploreze relaţia cu emoţiile şi gândurile care îi copleşesc. Atelierele vor cuprinde teme precum: sănătatea emoţională a copiilor, managementul socio-emoţional în mediul şcolar şi fenomenul de cyberbullying. Activităţile vor fi desfăşurate de experţi ai Organizaţiei Salvaţi Copiii România, împreună cu voluntari facilitatori.

Date despre proiect: Iniţiat în 2017, proiectul Alegeri Sănătoase a cuprins până în prezent peste 98.000 de elevi, din toate ciclurile de învăţământ, din Bucureşti şi 15 judeţe. În vederea formării de comportamente sănătoase şi responsabile pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, aceştia au fost implicaţi în sesiuni interactive de informare pe teme precum: nutriţie şi mişcare fizică, sănătate emoţională, educaţie sexuală, comportamente de consum. Numai în prima parte a anului 2021, au fost informaţi aproximativ 16.060 de elevi din: Bucureşti, Iaşi, Mangalia, Craiova, Târgu Mureş, Timişoara, Suceava, Braşov, Petrila, Reşiţa, Piteşti, Piatra Neamţ, Negreşti, Târgovişte şi Constanţa. Sesiunile au fost implementate în 169 de unităţi de învăţământ şi au avut ca metode de lucru activităţi non-formale, de la egal la egal (peer to peer education). În vederea susţinerii activităţilor informative au fost formaţi şi implicaţi 256 de voluntari, 582 de cadre didactice şi 80 de reprezentanţi ai partenerilor locali.