Sute de specialişti vor participa, în perioada 13 – 15 iunie, la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi, la cea de-a patra ediţie a Şcolii de Vară – „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”. Tematica propusă anul acesta este una diversă, de la principalele probleme ale patologiei psihiatrice în practică, la noutăţi psihofarmacologice, etică medicală şi până la interfaţa cunoaşterii psihicului uman şi astrologie.

„Psihiatria, cu toate controversele care i-au amprentat istoria, rămâne în continuare o specialitate medicală care solicită absolvenţi cu o pregătire profesională complexă. Practica psihiatrică impune psihiatrului în devenire să îşi formeze o viziune proprie asupra dimensiunii psihicului uman, pornind de la filosofia minţii spre cunoaşterea ştiinţifică în psihiatrie. O viziune globală şi integrativă necesită în primul rând un demers introspectiv, curajos şi asumat, psihiatrul fiind primul care se expune procesului de autocunoaştere”, a declarat dr. Oana – Cristina Creţu, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Şcoala de Vară este consacrată ca o manifestare de educaţie medicală continuă dedicată psihiatriei şi este deschisă şi altor modele de cunoaştere, workshop-ul „Dimensiuni ale cunoaşterii psihicului uman” fiind un exemplu în acest sens. Workshop-ul, cu o durată de aproximativ două ore, va fi moderat de directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, prof. dr. Roxana Chiriţă, şi va cuprinde şi o intervenţie din Statele Unite a Corinei Ştefan, specialist în Astrologie psihologică.

„Cunoaşterea de sine ar putea deveni în viitor o condiţie esenţială pe care ar trebui să o îndeplinească viitorii psihiatri. Workshop-ul îşi propune să releve importanţa autocunoaşterii în practica psihiatrică, conexiunea cunoaştere-autocunoaştere, prin teorii, concepte, experienţe şi conştientizări. Intenţia noastră este să oferim o cale de acces spre universul interior, integrând şi dimensiunea spirituală a sufletului, spiritului şi conştiinţei”, a afirmat Oana-Cristina Creţu.

Cursul inaugural al Şcolii de Vară, cu titlul „Rolul eticii medicale în fundamentarea ştiinţifică a disciplinelor medicale”, va fi susţinut de preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, conf. univ. dr. Liviu Oprea, şi va fi urmat de un alt curs atractiv, „Importanţa medicului psihiatru în asistenţa bolilor funcţionale gastro-enterologice”, care va fi susţinut de prof. univ.dr. Cristinel Ştefănescu şi conf. univ. dr. Gabriela Ştefănescu. Programul va mai cuprinde cursuri, workshop-uri, o sesiune competiţională de postere şi prezentări de caz interactive. AGERPRES