Sustine Dr. Aurelia Masca, Managerul Spitalului Municipal Sighisoara, intr-un interviu acordat in exclusivitate portalului www.MedicalManager.ro.

Domnia sa vorbeste despre indicatorii de performanta ai spitalului pe care il conduce, dar si despre eforturile facute pentru cresterea nivelului pregatirii profesionale a angajatilor.

– Doamna dr. Aurelia Masca, va rugam sa ne spuneti care au fost indicatorii de performanta ai Spitalului Municipal Sighisoara pe semestrul I al acestui an?

– Indicatorii de performanta cei mai des monitorizati ai Spitalului Municipal Sighisoara sunt: Rata de utilizare a paturilor, Durata medie de spitalizare, ICM, Rata mortalitatii intraspitalicesti si Indicatorii economico-financiari. Rata de utilizare a paturilor a crescut de la 67,78% in 2008, la 72,95 % in semestrul I 2009. DMS-ul de la 6,89% in 2008 a scazut la 6,78% in 2009, iar ICM-ul a crescut de la 1% la 1,1 %. Rata mortalitatii intraspitalicesti se mentine in jurul valorii de 0,21%, atat in anul 2008 cat si in semestrul I 2009. Indicatorii economico-financiari nu i-am putut monitoriza fidel, neavand valori de referinta, deoarece nu s-a incheiat act aditional la contractul de management.

– Care sunt necesitatile de investitii pentru Spitalul Municipal Sighisoara in perioada imediat urmatoare?

– Necesarul de investitii pentru spitalul nostru in perioada imediat urmatoare se refera la reparatiile capitale la fatada cladirilor pavilionare care alcatuiesc spitalul, precum si unele reparatii curente si capitale interioare. De asemenea, sunt necesare noi investitii pentru achizitionarea de aparatura medicala.

– Ce posibilitati aveti in vedere pentru suplimentarea fondurilor necesare investitiilor pe care vi le-ati propus?

– Pentru suplimentarea fondurilor necesare investitiilor, ne-am propus utilizarea cat mai judicioasa a fondurilor pe care le vom primi de la Primaria Sighisoara dupa vanzarea unor cabinete medicale, conform normativelor in vigoare, precum si din veniturile proprii, realizate de spitalul nostru.

– In ce mod actionati pentru cresterea gradului de profesionalizare a angajatilor din spitalul pe care il conduceti?

– Pentru cresterea gradului de profesionalizare a angajatilor din spital vom incerca sa stimulam si cointeresam participarea medicilor si a cadrelor medii la cursuri, simpozioane, conferinte, congrese nationale si internationale in cadrul programului de educatie medicala continua.