Chiar dacă majoritatea virusurilor infectează celulele mucoasei, marea majoritate a vaccinurilor sunt administrate intramuscular, fapt ce nu produce întotdeauna o imunitate optimă.

SARS-CoV-2 infectează prin mucoasa nazală, iar virusul HIV prin mucoasa genitală și anală. De asemenea, o serie de alte virusuri, inclusiv cele care provoacă gripa, rujeola și poliomielita, infectează oamenii prin țesutul mucoasei.

O echipă de cercetare, cu membrii din cadrul mai multor instituții, au lucrat la o metodă de imunizare intranazală pentru a determina dacă este posibil să se producă o protecție eficientă împotriva HIV și SARS-CoV-2. Oamenii de știință au reușit acest lucru prin dezvoltarea unei metode de transmitere a proteinelor vaccinului direct la nivelul mucoasei. Până în prezent, cercetarea a fost efectuată pe modele animale, dar rezultatele de până acum sugerează o metodă promițătoare, care poate fi testată în studiile clinice umane.

„Pentru a combate epidemia HIV și amenințările emergente, cum ar fi SARS-CoV-2, sunt necesare strategii de imunizare care să ofere protecție la nivelul portalurile de intrare a agenților patogeni, precum mucoasa”, declară Brittany Hartwell, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Lucrarea este publicată în Science Translational Medicine.

Imunizarea prin suprafețele căilor respiratorii este eficientă în oferirea protecției la nivelul mucoasei, dar absorbția slabă a vaccinului în mucus și căptușeală epitelială prezintă anumite limitări.

Albumina nu permite încărcături utile de vaccin, care să poată ajunge în celulele mucoasei. Din această cauză, absorbția vaccinului la nivelul mucoasei a fost limitată. Prin dezvoltarea unei strategii complet noi pentru a introduce o cantitate utilă în mod eficient în celulele mucoasei, oamenii de știință sunt pe punctul de a dezvolta o nouă metodă, care să asigure livrarea proteinelor virale.

În raportul lor, Hartwell și colegii săi prezintă o nouă strategie (cu Amfifizină), ce permite proteinelor care stimulează imunitatea să persiste pe suprafețele mucoasei.

Echipa a apelat la modele animale pentru a determina dacă această metodă experimentală intranazală ar putea furniza în mod eficient proteinele prin suprafețele mucoasei și dacă ar putea produce imunitate puternică împotriva virusurilor HIV și SARS-CoV-2.

Studiul a demonstrat că vaccinarea intranazală a produs imunitate sistemică.

Oamenii de știință știau că vaccinurile intranazale pot provoca răspunsuri mai puternice ale anticorpilor, comparativ cu vaccinurile administrate intramuscular.

Ceea ce au vrut să afle este dacă este posibil să modifice modul în care este administrat vaccinul și să demonstreze modul în care calea de vaccinare a mucoasei duce la un răspuns substanțial al anticorpilor. Cercetările lor au dovedit în cele din urmă că acest lucru este posibil, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui nou vaccin împotriva HIV și SARS-CoV-2. Primul pas a fost dezvoltarea unei platforme de vaccin care ar putea fi testată pe șoareci.

”Noua metodă pe care am propus-o, a indus titruri mari de anticorpi neutralizanți SARS-CoV-2 prin spălări nazale și lavaj bronhoalveolar. Imunizarea intranazală cu amfifizină a provocat răspunsuri IgG și IgA, specifice antigenului, de 10 ori mai mari”, a afirmat Hartwell.

Rezultatele sugerează că utilizarea vaccinurilor cu amfifizină pentru a furniza antigenul peste epiteliul mucoasei este o strategie promițătoare împotriva HIV, SARS-CoV-2 și, eventual, a altor boli infecțioase.

„Amfifizina a persistat în mucoasa nazală a șoarecilor și a primatelor non-umane și a prezentat o absorbție crescută în țesut; ceea ce duce la răspunsuri sporite ale centrului germinal în ţesutul limfoid asociat mucoasei …”, a concluzionat Hartwell.

 

Sursă: MedicalXpress.com