Șase suplimente pe care oamenii le iau în mod obișnuit pentru sănătatea inimii nu ajută la scăderea colesterolului „rău” sau la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, potrivit unui studiu.

Unii oameni cred că suplimentele alimentare, precum: uleiul de pește, usturoiul, scorțișoara, turmericul, steroli vegetali și drojdia de orez roșie reduc colesterolul „rău”. Colesterolul „rău”, cunoscut în comunitatea medicală ca lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL), poate provoca acumularea de depozite de grăsime în artere. Depozitele de grăsime pot bloca fluxul de oxigen și sânge de care inima are nevoie pentru a funcționa, iar blocajul poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

În cadrul acestul studiu, care a fost prezentat la sesiunile științifice din 2022 ale Asociației Americane a Inimii și publicat simultan în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, cercetătorii au comparat impactul acestor suplimente, cu impactul unei doze mici de statină (o clasa de medicamente care sunt folosite pentru a reduce valorile colesterolului) sau cu placebo.

Cercetătorii au făcut această comparație într-un studiu clinic, care a inclus 190 de adulți fără antecedente ale bolilor cardiovasculare. Participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, iar diferite grupuri au primit o statină în doză mica, numită rosuvastatină, un placebo, ulei de pește, scorțișoară, usturoi, turmeric, steroli vegetali sau drojdie de orez roșu timp de 28 de zile.

Statina a avut cel mai mare impact și a scăzut semnificativ LDL în comparație cu suplimentele și placebo.

Reducerea medie a LDL după 28 de zile cu ajutorul acestei statine a fost de aproape 40%. Statina a avut un beneficiu suplimentar asupra colesterolului total, care a scăzut în medie cu 24%, și asupra trigliceridelor din sânge, care au scăzut cu 19%.

Niciuna dintre persoanele care au luat suplimente nu a observat o scădere semnificativă a colesterolului LDLcolesterolului total sau trigliceridelor din sânge, iar rezultatele lor au fost similare cu cele ale persoanelor care au luat un placebo. Chiar dacă au existat evenimente adverse similare în toate grupurile, a existat un număr mai mare de probleme în rândul celor care au luat steroli vegetali sau drojdie de orez roșu.

„Am conceput acest studiu pentru că există mulți pacienți care refuză să urmeze terapiile recomandate de medic și aleg suplimentele. Am vrut să proiectăm un studiu experimental foarte rigid pentru a demonstra ceea ce știam deja”, declară coautorul, Dr. Karol Watson.

Dr. Steven Nissen, cardiolog, cercetător și coautor al studiului, a spus că, adesea, pacienții nu știu că suplimentele alimentare nu sunt testate în studiile clinice.

În Statele Unite ale Americii, Legea privind suplimentele alimentare și educația pentru sănătate din 1994 a limitat drastic capacitatea FDA de a reglementa suplimentele. Spre deosebire de produsele farmaceutice, care trebuie dovedite sigure și eficiente pentru a putea fi utilizate, înainte ca o companie să le poată comercializa, FDA nu trebuie să aprobe suplimentele alimentare înainte de a putea fi vândute. FDA poate interveni pentru a le reglementa numai după ce sunt pe piață și înregistrează efecte adverse.

„Pacienții cred că s-au făcut studii și că suplimentele naturale sunt la fel de eficiente ca statinele, dar naturale nu înseamnă sigure și nu înseamnă că sunt eficiente”, a spus Nissen.

Statinele există de mai bine de 30 de ani și au fost studiate la peste 170.000 de oameni. În mod constant, studiile arată că statinele scad riscul.

Dezinformarea online

„Cred că oamenii caută mereu ceva „natural”, dar știm că există o mulțime de probleme cu această terminologie și, cel mai important, ar trebui să ne întrebăm dacă funcționează? Acesta a fost scopul acestui studiu. Este important să vă întrebați dacă luați ceva care este dovedit și eficient”, adaugă dr. Amit Khera.

 

Sursă: edition.cnn.com