Serotonina este o substanță cu rol de neurotransmiţător, care poate afecta negativ valva mitrală a inimii, contribuind la o boală cardiacă cunoscută sub numele de insuficiență mitrală, conform unui studiu.

Insuficiența mitrală degenerativă este una dintre cele mai frecvente boli ale valvelor cardiace. Valva mitrală competentă menține direcția fluxului de sânge dinspre ventriculul stâng spre artera aortă. Când cuspele valvei mitrale nu se închid corect, sângele poate curge înapoi, în direcția greșită. Fenomenul prin care sângele curge înapoi de la ventriculul stâng la atriul stâng este cunoscut sub denumirea de regurgitare mitrală”.

Chiar dacă pacienții sunt inițial asimptomatici, în timp valva mitrală se îngroașă și se deformează, iar pacienții devin progresiv obosiți și au probleme cu respirația. Pe măsură ce pomparea devine mai puțin eficientă din cauza acestei scurgeri, inima trebuie să lucreze mai mult. Acest efort suplimentar al inimii provoacă în cele din urmă insuficiență cardiacă congestivă.

Anumite medicamente pot ameliora simptomele și pot preveni complicațiile, dar nu tratează cauza de bază a bolii. Dacă degenerarea valvei mitrale devine severă, este necesară o intervenție chirurgicală pentru repararea sau înlocuirea valvei mitrale.

Pentru a înțelege mai bine factorii care contribuie la progresia bolii, cercetătorii au analizat datele de la peste 9.000 de pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală pentru boala degenerativă a valvei mitrale și au evaluat 100 de biopsii ale valvei mitrale; în plus au studiat toate cele prezentate și pe modelele animale.

Cercetătorii au descoperit că administrarea de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)– antidepresive prescrise frecvent – a fost asociată cu insuficiență mitrală severă, care a necesitat o intervenție chirurgicală la o vârstă mai mică decât pentru cei care nu luau ISRS.

Pe modelele animale, ei au descoperit că valvele mitrale ale șoarecilor tratați cu doze mari de ISRS s-au îngroșat. Cercetătorii au descoperit că șoarecii cărora le lipsește gena transportorului serotoninei (SERT), ținta ISRS, care transportă serotonina în celule – unde nu se poate lega de receptori și nu poate trimite semnale – au prezentat valve mitrale mai groase.

Prin analiza genetică, cercetătorii au identificat variante genetice într-o regiune a genei SERT (5HTTLPR) care afectează activitatea SERT. Pacienții cu două copii ale unei variații „lungi” a genei, care fac SERT mai puțin activ,  au avut o activitate SERT mult mai scăzută și au necesitat intervenții chirurgicale repetate.

Pacienții cu varianta „lung-lung”  a genei au avut mai multe șanse să reacționeze la serotonină într-un mod care ar putea schimba forma valvei mitrale. În plus, celulele valvei mitrale „lung-lung” au fost mai sensibile la tratamentul cu ISRS decât celulele din alte variante.

Cercetătorii au observat că nu au găsit un efect negativ al dozelor normale de ISRS și că o valvă mitrală competentă poate tolera SERT fără a suferi deformări, deoarece este puțin probabil ca activitatea scăzută SERT să poată provoca degenerarea valvei mitrale.

„Studiul nostru arată că administrarea de ISRS și varianta genetică SERT „de lungă durată” scade activitatea SERT în valva mitrală. Este necesară evaluarea pacienților cu insuficiență mitrală degenerativă pentru o descoperi o potențială activitate scăzută a SERT; această evaluare poate ajuta la identificarea pacienților care ar putea necesita o intervenție chirurgicală a valvei mitrale”,  susțin cercetătorii.

 

Sursă: NeuroScienceNews.com