Antiviralul Remdesivir este unul dintre puținele tratamente care par să ajute la reducerea ratelor de deces la pacienții cu COVID-19 care au nevoie de ventilator. Dar un nou studiu consideră că medicamentul ar putea să nu fie la fel de eficient în cazurile moderate de COVID-19, la pacienții internați, care au nevoie de oxigen pentru a respira, dar nu necesită un ventilator.

Studiul derulat pe aproape 600 de astfel de pacienți a constatat că cei care au primit Remdesivir cinci zile au prezentat o „diferență semnificativă statistic în starea clinică în comparație cu îngrijirea standard, dar diferența a fost de o importanță clinică incertă”, potrivit cercetătorilor. Un expert în boli infecțioase consideră că descoperirile pot tempera emoțiile care au apărut pentru prima dată în jurul Remdesivirului.

Studiile medicamentului au arătat că poate reduce timpul de recuperare după COVID-19 cu aproape o treime la persoanele cu formă severă. Grupul de cercetare al dr. Diana Brainard a observat 584 de pacienți spitalizați care au primit fie cinci zile de Remdesivir administrat intravenos; fie 10 zile în același regim, fie îngrijire standard fără Remdesivir. Pacienții aveau o medie de 57 de ani și 61% erau bărbați. Mai mult de jumătate aveau boli de inimă și 40% erau diabetici. Toți pacienții au prezentat o formă de COVID-19 moderată, definită ca prezența pneumoniei evidențiate în examinări pulmonare, împreună cu niveluri scăzute de oxigen din sânge.

 

Materialul integral pe www.360medical.ro