Un studiu a arătat pentru prima dată că persoanele cu o infecție COVID ușoară produc un tip de celule imune capabile să producă anticorpi împotriva coronavirusului pentru tot restul vieții, relatează El Pais.
Una dintre observațiile aparent neliniștitoare la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 a indicat faptul că nivelul lor de anticorpi – proteine capabile să împiedice pătrunderea virusului în celule – începe să scadă după patru luni. Cheia este de a ști dacă, în ciuda faptului că nivelul anticorpilor scade, pacientul a dezvoltat un răspuns imun complet, care include și crearea de globule albe cu memorie, capabile să-și amintească și să elimine virusul la multe luni și chiar ani după prima infecție. Mai multe studii au arătat că persoanele care trec prin infecție și cei care sunt vaccinați generează un răspuns imun celular care îi protejează împotriva reinfecțiilor.
Noua lucrare, publicată în Nature , aduce vești foarte bune. Oamenii de știință au analizat 77 de pacienți care au avut o boală ușoară sau moderată (acesta este grupul despre care existau îndoieli). În majoritatea acestora, au văzut că anticorpii scad brusc după patru luni, dar apoi reducerea este mai lentă și aceste molecule sunt încă prezente în sânge până la 11 luni după infecție.
Materialul integral pe www.hotnews.ro