Cercetătorii de la Cedars-Sinai au aflat o nouă cale ce ajută la explicarea modului în care consumul prea mare de alcool provoacă leziuni ale ficatului, în special disfuncția mitocondrială în bolile hepatice asociate alcoolului. Descoperirea, publicată în revista Nature Communications, poate contribui, de asemenea, la o nouă strategie de tratament pentru persoanele care suferă de aceste boli.
Cazurile de boli hepatice asociate alcoolului continuă să crească și reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de alcool. Spectrul acestor boli include hepatită, fibroză până la ciroză și cancer hepatic. Doar ciroza cauzează 1,6 milioane de decese în întreaga lume iar peste 50% din cazuri se datorează abuzului de alcool. În afară de abstinență, în prezent nu există terapii eficiente pentru tratarea persoanelor cu aceste boli.
„Boala hepatică asociată alcoolului este o problemă majoră în lume”, a spus Shelly C. Lu, autor principal al studiului. „Știm de mult timp că alcoolul dăunează într-un fel mitocondriilor, dar până acum, nu a fost clar care sunt mecanismele pentru ca aceste daune să se producă”.
Ficatul este foarte bogat în mitocondrii, cunoscute ca puterea tuturor celulelor, și joacă un rol critic în funcționarea ficatului. Cu toate acestea, alcoolul poate modifica structura și funcția mitocondriilor, ducând la leziuni hepatice.
Continuarea materialului pe platforma specializată Hepat.ro