Conform unui raport, o femeie a dezvoltat o formă rară de insuficiență renală acută legată cu vasculita asociată cu anticorpi citoplasmatici anti-neutrofili ANCA (VAA), la câteva zile după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech.

Acest caz se adaugă rapoartelor anterioare care sugerează că vaccinurile COVID-19 pot, în cazuri rare, să ducă la dezvoltarea sau exacerbarea bolilor autoimune, cum ar fi VAA. Raportul, numit: „Vasculita asociată ANCA în urma primei doze de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19”, a fost publicat în revista Nephron.

Vaccinurile funcționează prin antrenarea sistemului imunitar să recunoască un anumit microb, permițând un răspuns imun mai rapid și mai puternic în cazul unei infecții, care prezintă potențialul de a preveni formele severe. În cazuri rare, vaccinurile pot modifica echilibrul imunologic al organismului și pot duce la boli autoimune, în care sistemul imunitar atacă greșit moleculele proprii ale organismului.

Exemplele includ: vaccinul împotriva gripei porcine, care induce sindromul Guillain-Barré, o afecțiune autoimună care afectează nervii și vaccinarea antigripală care poate genera VAA.

VAA cuprinde un grup de boli autoimune caracterizate prin prezența autoanticorpilor (numiți anticorpi citoplasmatici anti-neutrofili sau ANCA), care vizează în mod eronat neutrofilele organismului, un tip de globule albe. Acest lucru duce la o supraactivare a neutrofilelor, care promovează inflamația și deteriorarea vaselor mici de sânge, precum cele din rinichi.

”În timp ce vaccinurile COVID-19 „au fost semnificativ eficiente în reducerea mortalității legate de COVID-19”, de asemenea, ele au fost „foarte rar asociate cu mai multe boli autoimune”, inclusiv VAA”, declară cercetătorii.

Rezumatul cazului femeii de 47 de ani

Cercetătorii din SUA și Liban au descris cazul unei femei în vârstă de 47 de ani care a dezvoltat insuficiență renală acută legată de ANCA în urma vaccinului Pfizer-BioNTech . Femeia, care aparent era sănătoasă, s-a prezentat la o clinică cu dureri în zona lombară, o stare de oboseală generală și cu ambele picioare umflate, simptome care au apărut la trei zile după ce a primit prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19.

Semnele vitale erau normale și nu prezenta dificultăți de respirație sau hemoptizie, o afecțiune în care o persoană tușește sânge din plămâni.

Analizele de laborator au relevat prezența proteinelor, a sângelui și a celulelor imune în urină, niveluri ridicate de creatinină și uree în sânge, iar rata de filtrare glomerulara estimată (eGFR) era scăzută. De asemenea, s-a evidențiat un număr mai mare decât normal de globule albe, cu o predominanță a neutrofilelor (82,8%). Acest lucru a fost însoțit de niveluri ridicate de proteină C reactivă, un marker al inflamației generalizate.

Testul de sânge a dat rezultat pozitiv pentru niveluri anormal de ridicate de ANCA față de mieloperoxidază, una dintre cele două cele mai frecvente ținte ale acestora. Biopsia renală a arătat cicatrici și micșorare a tuburilor de drenare a urinei, fapt ce a susținut și mai mult constatarea că femeia suferea de leziuni renale legate de ANCA.

Prezența țesutului renal cicatrizat „ar putea indica un proces cronic”, au scris cercetătorii, adăugând că „VAA ar fi putut fi în stare latentă și s-ar fi exacerbat după vaccinarea împotriva COVID-19”.

Femeii i s-a administrat metilprednisolon, un medicament cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și răspunsurile imune, timp de trei zile. Acesta a fost urmat de prednison, un alt corticosteroid, împreună cu imunosupresorul azatioprină.

Nivelurile de creatinină din sânge și proteinele urinare, măsurate ca raport proteină-creatinină, au început să scadă la două săptămâni după începerea tratamentului.

 

Sursă: AncaVasculitisNews.com