Oamenii de știință din Anglia au identificat medicamentele țintă specifice circuitelor neuronale care codifică amintirile. Această cercetare deschide calea pentru următoarele progrese în tratamentul unui spectru larg de tulburări ale creierului.

Pierderea memoriei este o caracteristică de bază a multor tulburări neurologice și psihiatrice, inclusiv pentru schizofrenie și boala Alzheimer. Opțiunile actuale de tratament pentru pierderea memoriei sunt foarte limitate, iar găsirea unor terapii medicamentoase sigure și eficiente a avut până acum un succes limitat.

Această cercetare identifică receptori specifici pentru neurotransmițătorul acetilcolină care redirecționează informațiile care curg prin circuitele de memorie din hipocamp. Acetilcolina este eliberată în creier în timpul învățării și este esențială pentru formarea amintirilor noi. Până în prezent, singurul tratament eficient pentru simptomele afectării cognitive sau a memoriei observate în boli precum Alzheimer este utilizarea medicamentelor care stimulează în general acetilcolina. Însă acest lucru duce la multiple efecte adverse. Descoperirea țintelor specifice ale receptorilor care au potențialul de a oferi efecte pozitive, evitându-le în același timp pe cele negative, este promițătoare.

 

Continuarea materialului pe paltforma specializata Neuromedicina.ro