Sistemul nervos este format din două tipuri de celule primare: neuroni și celule gliale. Neuronii transmit mesaje folosind semnale electrice sau chimice. Din punct de vedere istoric, oamenii de știință au considerat că celulele gliale joacă doar un rol de susținere și protecție.

Studiile recente au arătat că celulele gliale joacă un rol specific în circuitele cerebrale pentru că pot comunica direct cu neuronii și pot influența sau modula transmiterea semnalelor între neuroni.

Sistemul digestiv are propriul său sistem nervos local cunoscut sub numele de sistem nervos enteric. Sistemul nervos enteric conține cel puțin la fel de mulți neuroni ca măduva spinării, motiv pentru care oamenii de știință îl numesc uneori „al doilea creier”.

Sistemul nervos enteric poate controla motilitatea intestinului chiar și atunci când conexiunile nervoase cu creierul și măduva spinării sunt întrerupte.

Deși oamenii de știință știau că celulele gliale din sistemul nervos enteric comunică activ cu neuronii și afectează funcția intestinului, ei nu știau dacă celulele gliale enterice fac parte dintr-o anumită rețea.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Neuromedicina.ro